Foto: BoBo
Foto: BoBo

Županske volitve v Mariboru so se še drugič zapored končale v drugem krogu s slavjem Saša Arsenoviča proti Francu Kanglerju. Slednji se ne bo več potegoval za vodenje občine, politično pa bo ostal dejaven, tudi kot mariborski mestni svetnik. Razlika v prid aktualnemu županu je bila ob zelo skromni udeležbi višja kot pred štirimi leti; že v prihodnjih dneh pa starega-novega župana čaka koalicijsko usklajevanje, kjer bo poleg vsebinskega pomemben tudi kadrovski razrez.

Po kratki noči je novi-stari mariborski župan pojasnil, da pogovori o koalicijskem sodelovanju še niso stekli, so pa z Gibanjem Svoboda, ki ima v mestnem svetu 11 predstavnikov ali enega manj kot najštevilčnejša Lista Arsenovič za Maribor, že pred uradnim izrekom podpore pred drugim krogom sedli za mizo: «Delimo si vrednote in potrebe tega mesta, tako da v tem kar smo do zdaj uskladili niso kadri, ampak vsebine in projekti. Ampak, zdaj me že poznate, da ne govorim rad o stvareh, ki še niso dokončno dorečene. Tudi zaradi partnerjev. Prizadeval pa si bom za široko koalicijo«.

Saša Arsenovič je ob tem zanikal navedbe včerajšnjega poraženca, da SD po navodilih predsednika vlade ne sme vstopiti v koalicijo; glede kadrovskih zahtev morebitnih partnerjev je ostal skrivnosten. Razkril pa je, da je občinska blagajna v nezavidljivem položaju, krivec pa država. »Zamuja s plačili, zato smo mi zdaj tudi prvič v situaciji, da delno zamujamo s plačili. Ampak seveda bo vse plačano. Verjamem, da bomo do konca leta dobili dovolj sredstev, tistih, ki smo jih mi že plačali in jih pričakujemo od države«, je še zatrdil župan in dodal, da dolg države znaša med 4 in 5 milijonov evrov.

Ob tem je navedel, da so med kratkoročnimi cilji dokončanje številnih projektov in tudi uspešna izvedba Olimpijskega festivala evropske mladine julija 2023, dolgoročno pa digitalizacija, pravilna stanovanjska gradnja in sanacija cest s pripadajočo infrastrukturo: »Vsaj 5 milijonov evrov na leto oziroma 20 v prihodnjem mandatu je neka ocena, da je minimum za urejevanje cestišč«, je še pojasnil Arsenovič, ki je tudi danes zatrdil, da bo drugi mandat njegov zadnji.

Prisluhnite pogovoru s Sašo Arsenovičem dan po drugi zmagi na županskih volitvah!!!

Pred drugim mandatom župana Saša Arsenoviča