V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je zaživel projekt  prostovoljstva zapomoč hospitaliziranim bolnikom (slika je simbolična). Foto: Reuters
V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je zaživel projekt prostovoljstva zapomoč hospitaliziranim bolnikom (slika je simbolična). Foto: Reuters

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je zaživel projekt prostovoljstva za pomoč hospitaliziranim bolnikom. Pobudniki zanj so zaposleni v zdravstveni negi v tej ustanovi, ki so zelo zadovoljni z dosedanjim odzivom in pomočjo prostovoljcev. S pomočjo njihovega usposabljanja v teh dneh, se jim bo pridružilo še nekaj novih, ki bodo pripomogli, da bo življenje mnogih bolnikov v bolnišnici - lepše in kakovostnejše.

Pomoč prostovoljcev v mariborski bolnišnici je izjemno dobrodošla in jo zaposleni v zdravstveni negi zelo cenijo, saj prostovoljci poleg svojega časa bolnim podarjajo tudi najpomembnejše medčloveške vrednote, in so zato še posebej dragoceni za tiste bolnike, ki nimajo svojcev. "So res dodana vrednost, jih je z veseljem za pogledat, tako njih kot paciente, saj se med njimi tkejo tudi medčloveški stiki, ki presegajo dogovorjene okvirje in prenašajo dober glas tudi izven bolnišnice," pravi doktorica Mojca Dobnik, diplomirana medicinska sestra.

Tako se na zaposlene že obračajo tudi svojci hospitaliziranih bolnikov v želji za obiskovanje prostovoljca in njegovo najrazličnejšo pomoč. "Mislim, da delamo dobro in da smo se prav odločili," je prepričana Mojca Dobnik. Sicer pa pri sprejemanju prostovoljcev upoštevajo njihovo empatičnost, prijaznost, strpnost, spoštljivost in seveda skrbnost in odgovornost do bolnikov. "Če delaš dobro, se to na takšen način tudi vrača," meni eden izmed prostovoljcev Zlatko Lipič.

Zaposleni imajo s prostovoljci izjemno dobre izkušnje, druženje med njimi in bolniki pa nemalokrat preraste v trajnejše in srčne vezi. Zaposleni si ob vsem zato želijo, da bi tovrsten projekt prostovoljstva v mariborski bolnišnici lahko še razširil svojo mrežo.