Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Zlata lisica je ena največjih prireditev v severovzhodnem delu Slovenije in pritegne veliko pozornosti, predvsem pa obiskovalcev. A vreme letos organizatorjem ni bilo naklonjeno, zato so 56. Zlato lisico morali preseliti v Kranjsko Goro. To pa slabo vpliva na turizem v Mariboru.

V Mariboru je na voljo 5.500 nočitvenih zmogljivosti, v celotni destinaciji Maribor – Pohorje pa 7500. V času Zlate lisice so te v celoti zasedene, letos pa to po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch za mariborski turizem pomeni velik izpad tako nočitev kot dnevnih gostov, tudi do 90 odstotkov. »Pogledati je treba širše, saj ne pridejo v Maribor samo smučarke, njihove ekipe in novinarji, temveč pridejo tudi navijači. Zato multiplikativnega učinka turizma ne bo. Hkrati to pomeni, da je treba v zadnjem hipu spremeniti promocijske kanale, saj se bo vse dogajalo v Kranjski Gori. Če gledamo skozi oči turizma, Zlata lisica ostaja v Sloveniji, kar je definitivno prednost, ker se bo govorilo o promociji slovenskega turizma, če gledamo regionalno, pa vse promocijske aktivnosti, ki so bile izpeljane z namenom promocije in prepoznavnosti mesta Maribor in Pohorja, nimajo prave vrednosti. S selitvijo dogodka, to konkretno pomeni, da pred televizijskimi sprejemniki številni gledalci ne bodo videli Maribora, ampak Kranjsko Goro.«

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Konec tedna, ko je bila v Mariboru Zlata lisica, je to za tukajšnje gostince in hotelirje pomenilo enega turističnih vrhuncev. Tega vrhunca letos ne bo, najbolj bodo prikrajšani hotelirji in ponudniki prenočitev. Direktor podjetja Playgreen, ki ima v najemu hotel Arena, Miran Ferk je razočaran in pravi, da je celotna smučarska sezona letos zelo podhranjena, zato je vse skupaj res velika katastrofa. »Naravnega snega letos še ni bilo. Upravljalec smučišč Marprom se sicer zelo trudi, da vsaj ti gostje, ki so v Mariboru, imajo nekaj od sezone. To, da je šla Zlata lisica na Gorenjsko, je ogromen izpad ne samo za moje podjetje, temveč za vse, ki se ukvarjajo z gostinstvom in hotelirstvom, za ves Maribor."
Odpoved Zlate lisice pomeni tudi za gostince pravo katastrofo, opozarja vodja gostinstva v Hotelu Arena, Rajko Valcl: »Za naš gostinski del je to klavrno, kajti če pogledamo na Pohorje vidimo, da je prazno. Sicer bi bilo danes tu že veliko gostov in turistov. Veliko bi se dogajalo in to bi bila tista podoba, ki si jo želimo v Mariboru.«

Hotelir Miran Ferk še dodaja, da zanj pomeni selitev prireditve primanjkljaj v višini 80 tisoč evrov bruto, takšen izpad pa zelo težko nadomestiš. Zgolj smučarske ekipe in tuji novinarji zaradi Zlate lisice pod Pohorjem ustvarijo 5000 nočitev.