Vinogradniki na območju Ormoža in Ljutomera so v pičlih desetih minutah izgubili med 30 in 90 odstotki letošnjega grozdja. Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič
Vinogradniki na območju Ormoža in Ljutomera so v pičlih desetih minutah izgubili med 30 in 90 odstotki letošnjega grozdja. Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič

Ekipa z Ministrstva za kmetijstvo z ministrico Pivčevo na čelo si je dopoldne ogledala škodo po nedeljskem neurju na območju Ormoža. Škodo zlasti v vinogradih ocenjujejo v milijonskih zneskih, zato ministrstvo poziva naj kmetje, gozdarji, vinogradniki, občine in druge pristojne službe škodo čimprej popišejo in obljublja, da bodo na Ministrstvu poiskali vse možnosti za čimprejšnjo pomoč oškodovanim.

Vinogradniki na območju Ormoža in Ljutomera so v pičlih desetih minutah izgubili med 30 in 90 odstotki letošnjega grozdja, pravi Mitja Herga, direktor podjetja Puklavec Family wines. "Smo izgubili polovico našega pridelka, to pomeni, da smo izgubili 1800 ton grozdja."

K sreči so v podjetju imeli pridelek zavarovan. Hudo bo tam, kjer trta ni bila zavarovana. Vinogradnica Monika Puklavec iz Litmerka pravi, da so izgubili skoraj ves pridelek. Da bi prihodnje leto grozdje spet lahko raslo, pa morajo obtolčeno in gnilo letino potrgati že v nekaj dneh. Župan Ormoža Danijel Vrbnjak zato poziva: "Občina Ormož tega ne zmore pokriti, tudi pridelovalci sami ne morejo tega sanirati sami, zato upamo na pomoč s strani države, s katero bomo lahko tem ljudem pomagali."

"Pozivamo v smeri, da strokovne službe čim prej ocenijo škodo, prej ko bodo uradni postopki zaključeni, prej bo možno konkretno pomoč aktivirati," pa odgovarja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Podatkov o škodi na približno 700 hektarjih kmetijskih površin še ni. Jasno pa je, da si po neurju kmetje na ormoškem koncu ne bodo opomogli najmanj leto ali celo dve.