Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Cena oskrbe starejših na domu v občinah Slovenska Bistrica in Poljčane, ki jo ponuja poljčanski Dom starostnikov dr. Jožeta Potrča skupaj z bistriško enoto, se bo zvišala za dobrih deset odstotkov. Podražitev in hkratno nadaljevanje sofinanciranja storitev so minuli teden že potrdili slovenskobistriški občinski svetniki, včeraj (v četrtek) pa še poljčanski.

Gre za nadaljevanje nekdanjega projekta Dom doma, ki ga je Ministrstvo za zdravje lani poleti prenehalo financirati, bil pa je za uporabnike brezplačen. Projekt se je odločil prevzeti Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki je skupaj z enoto v Slovenski Bistrici eden večjih domov za starejše v Sloveniji. Kot pojasnjuje direktorica doma Iva Soršak, so bili primorani dvigniti cene storitev: "Stroški dela, materialo in goriv so se izjemno povečali glede na lansko leto, tako da nam ni preostalo drugega, kot da predlagamo višje cene."

Storitve bosta še naprej polovično sofinancirali bistriška in poljčanska občina

Cena ene ure fizioterapije je bila doslej dobrih 36 evrov, zdaj se bo zvišala za dobrih 13 odstotkov, in bo po novem 41 evrov. Cena ure storitve zdravstvene nege pa je doslej znašala nekaj čez 30 evrov in se bo zvišala za dobrih enajst odstotkov, tako bo po novem 34 evrov. Storitve bosta še naprej polovično sofinancirali bistriška in poljčanska občina, so odločili svetniki. "To kaže na pripravljenost širše lokalne skupnosti, da se dostojno poskrbi za ranljive skupine prebivalstva," še pravi Soršakova.

Zanimanje uporabnikov za storitve oskrbe starejših na domu je vse večje, trenutno jih je okrog 60. Z obliko pomoči starejšim na domu sicer blažijo pritisk na oba domova za starejše. "V obeh domovih je na čakalnih listah veliko ljudi, tako da potrebe starejših na domu se samo večajo," je še povedala direktorica doma Dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Soršak.