Foto:
Foto:

Slovensko kmetijstvo bo napredovalo, če bo imelo več znanja, sodelovanja in če bo prisegalo na dodano vrednost. Časi so za slovenskega kmeta zahtevni, predvsem glede na spremenjene družbene okoliščine in zahteve sodobnega časa, ki prinaša številne nove izzive. Odnos do podeželja, ki ga je zaznati v slovenski družbi ni pozitiven, zato je treba narediti več, da dvignemo zavedanje, kaj kmetovanje pravzaprav pomeni. Kot pravi agrarni ekonomist dr. Emil Erjavec smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej, zanj pa potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje.
Slovensko kmetijstvo je specifično, saj je struktura posesti majhna in težko omogoča dostojno raven dohodka, od katerega kmet lahko preživi. Zato čakajo slovensko kmetijstvo pomembni premiki v smeri strukturnih sprememb, da bi kmetom zagotovili obstoj, potrošniku pa varno in kakovostno hrano. Ekološki pridelovalec iz Prlekije Boštjan Kosec pravi, da je treba potrošniku jasno povedati: » če kupujejo hrano denimo iz Haloz, če kupujejo haloško vino, to pomeni, da s tem ohranjamo obdelane Haloze, da s tem skrbimo za naravo in ob tem pa je normalno, da takšnega vina ni mogoče kupiti za en evro.«
In prav dogodki, kot je podeželski parlament, lahko pomembno prispevajo k dvigu zavedanja in ustvarjanju takšnih politik, ki bodo podeželju in kmetovanju dajale možnosti nadaljnjega razvoja. Zato v sklopu priprav na novo skupno kmetijsko politiko in nacionalni strateški načrt ministrstvo išče rešitve, ki bodo tem ciljem v podporo, je izpostavila kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec in še poudarila, da se bodo Evropska sredstva v prihodnje zmanjševala, zato mora postati kmetijstvo bolj odporno, ne le v finančnem smislu, temveč tudi v luči podnebnih sprememb.
V okviru podeželskega parlamenta so v torek razglasili najuspešnejšo podeželsko skupnost v letu 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020. Nagrado je prejela občina Brda, medtem ko je najbolj inovativna nova kmetija postala biodinamična kmetija družine Turinek iz Jarenine.