Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zavodu za turizem Maribor–Pohorje so, kot kaže, šteti dnevi. Po dolgotrajnem in za zdaj neuspešnem postopku razrešitve direktorice – njeno odstavitev med štirimi občinami soustanoviteljicami podpira le mariborska – župan Andrej Fištravec predlaga reformo zavoda. Občinam očita, da v proračun zavoda ne prispevajo ničesar, kljub temu pa uveljavljajo odločevalske pravice.

Predlaga tri scenarije: poplačilo domnevnih obveznosti, ki jih občine ne priznavajo, njihov izstop iz zavoda in pogodbeno sodelovanje ali pa izstop mariborske občine in ustanovitev novega zavoda.

Ob spremembah nekdanjega Zavoda za turizem Maribor pred šestimi leti so ustanoviteljske pravice dobile še občine Rače–Fram, Hoče–Slivnica in Starše. Kljub temu se je zavod še naprej posvečal predvsem Mariboru, so nam povedali njihovi župani, zato občine od njega niso imele ničesar in njegovega delovanja niso financirale. Župana občin Hoče - Slivnica in Rače - Fram, Marko Soršak in Branko Ledinek, zdaj podpirata umik iz zavoda in ponujata vsak svojo rešitev.

"Najboljše se mi zdi stanje pred letom 2012, ko je pri delovanju zavoda sodelovalo in ga financiralo 28 občin. Zadeva se je potem spremenila, a ne do konca, zato jo je zdaj treba rešiti. Vedno sem za povezovanje, zato podpiram skupno delovanje. Določiti je treba naloge zavoda in pravila financiranja. Podpiram vključitev vseh 28 občin, ki so včasih sodelovale, saj smo premajhni, da bi delovali vsak posebej. Najboljša rešitev pa se mi zdi ustanovitev Urada za turizem, saj bi lahko s tem ustanovili skupno občinsko upravo in pridobili 50-odstotno državno sofinanciranje zaposlenih. V nasprotnem primeru pa bomo iz zavoda izstopili," nam je povedal Soršak.

Ledinek pa pravi: "Zdi se mi, da sta zavod in urad podobna zgodba, saj organizacijska oblika ne spremeni veliko. Res pa je, da imata občini Maribor in Hoče–Slivnica več skupnih točk, tudi na smučarskem delu Pohorja. Če vidijo učinke v neki drugi organizacijski obliki, je to v redu. Mi jih pač na podlagi dosedanjih izkušenj ne vidimo, zato se najbolj nagibamo k izstopu. Ob ustanovitvi zavoda sem razumel, da bomo zgodbo o promociji turizma soustvarjale vse občine v okolici Pohorja, danes pa vidimo, da Zavod za turizem deluje le za potrebe Mestne občine Maribor."

Ledinek še dodaja, da bi za promocijo turizma po izstopu skrbela občina sama, ne izključuje pa sodelovanja z novim zavodom na podlagi pogodb.

Župan občine Starše Bojan Kirbiš pa možnih rešitev še ni preučil, zato problematike za zdaj ne komentira.