Matic Matjašič. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Matic Matjašič. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborsko okrožno sodišče je še pred sodnim epilogom ustavilo postopek v zasebni tožbi mestnega svetnika Željka Milovanoviča proti svetniškemu kolegu Maticu Matjašiču.

Matjašič naj bi tožnika razžalil z izjavo za Večer: “Pri Listi kolesarjev in pešcev pa me moti, da ima v mestnem svetu predstavnika, ki je bil v priporu zaradi korupcije. Željko Milovanovič je bil obsojen na pol leta zapora zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje, a je bila nato sodba razveljavljena, saj je višje sodišče presodilo, da študentski poslanci niso uradne osebe.”

Toženec je odločitev sodišča označil za zmago svobode govora, saj da je šlo za poskus cenzure, od Milovanoviča pa zahteval odstop z mestnega sveta in službe v Mladinskem kulturnem centru.

Tako pa Milovanovič: "Ne razumem, zakaj bi zdaj po njegovem moral odstopiti zaradi česarkoli oziroma nečesa, česar dokazano nisem storil pred 11 leti. Mislim, da sem skozi svoje delo dokazal, da delam na zelo visoki ravni skupaj z mladimi."

Sodišče je pri argumentaciji upoštevalo tudi dejstvo, da gre za javne osebe, izjava pa je v mejah demokratične tolerance in ni kaznivo dejanje.

Milovanovič se na odločitev sodišča ni pritožil, s tožbo pa je le želel zaščititi svoje dobro ime.

Matjašič pa ob pozivu k odstopu pričakuje še dejanje župana Saše Arsenoviča oziroma koalicije v skladu s koalicijsko pogodbo, ki predvideva ničelno toleranco do korupcije. Milovanovič je namreč član županove koalicije. Z občine pa sporočajo, da župan zadeve ne komentira.