Šmarje pri Jelšah je najbolj znano po šmarski Kalvariji. Foto: www.slovenia.info
Šmarje pri Jelšah je najbolj znano po šmarski Kalvariji. Foto: www.slovenia.info

Zdi se, da bomo letos bolj kot prejšnja leta dopustovali doma in odkrivali lepote Slovenije. Naša dežela jih ima veliko in marsikaj ponuja ljubiteljem narave in dobre kulinarike. Med nekoliko manj znanimi turističnimi območji je Obsotelje in Kozjansko, kjer pa se turistični ponudniki vedno bolj povezujejo.

Ob vsem dobro znanem zdraviliškem turizmu v Rogaški Slatini in nekoliko bolj adrenalinskem v Podčetrku tudi Obsotelje in Kozjansko ponuja številne zanimivosti in dobrote za butične goste, pravi Anita Čebular iz Razvojne agencije Sotla: "Redki vedo, da je velik del Obsotelja in Kozjanskega tudi pod Unescovo zaščito." "Priporočamo, da gostje obiščejo steklarsko pot v Steklarni Rogaška in pa Kozmetiko Afrodita, tudi muzej na prostem v Rogatcu," dodaja Vesna Zagoda Peperko iz turistične agencije Funtus v Rogaški Slatini.

Kustodinja Vlasta Kramperšek Šuc pa nas vabi v Baročni muzej v Šmarju pri Jelšah: "Muzej hrani zbirko 43 originalnih restavriranih kipov, ki so bili pred tristo leti izdelani kot oprema za šmarsko Kalvarijo, po kateri je Šmarje najbolj znano."

Obsoteljski in kozjanski turizem slovi tudi po dobri kulinariki in vinih. Vinogradniki so se povezali in v Šmarju uredili skupno klet, pojasnjuje predsednik vinogradniškega društva Trta Janez Vreže: "Se lahko predstavimo v tej kleti, ker tu lahko avtobus pride."

Potepanje ob južni meji se tudi zaradi gostoljubnosti domačinov z lahkoto raztegne na več dni.