Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na visokošolskih zavodih si želijo, da študenti od pristojnih institucij čim prej izvedo, kakšno bo novo študijsko leto in kako bo potekal študijski proces. Rektorska konferenca, sindikati zaposlenih v visokošolskem izobraževanju in študentska organizacija so medtem v skupnem pozivu poudarili, da je treba storiti vse, da se študenti vrnejo v predavalnice in tam tudi ostanejo vse leto. Za študente je sicer predvideno izpolnjevanje pogoja PCT.

Po dveh študijskih letih, ki jih je zaznamovala epidemija, se morajo študenti vrniti v predavalnice in tam tudi ostati, poudarjajo v Študentski organizaciji. Predsednik ŠOU Maribor Dejan Glazer: "Študenti pričakujemo, da bomo to študijsko leto začeli v živo v predavalnicah, saj imamo tokrat teste in cepljenje. Pričakujemo, da bodo vse izobraževalne ustanove zadnje zapirali in prve odpirali. V preteklih dveh letih smo bili študenti glede tega na najslabšem."

Tudi rektorji slovenskih univerz ministrstvo za izobraževanje pozivajo, naj omogoči izvedbo študijskega procesa v prostorih univerz vse leto. Predsednik rektorske konference, rektor mariborske univerze Zdravko Kačič: "Ministrstvo za izobraževanje naj poda jasno sporočilo, kater so tisti pogoji, ki bodo vsem študentom zagotovili izvajanje študijskega procesa v prostorih fakultet. "

Že zdaj je znano, da bo tudi za študente veljal pogoj PCT. Če želimo napolniti predavalnice, drugače tudi ne gre, pravi rektor Kačič in dodaja: "Verjamem, da je zdaj naloga ministrstva, da
najde rešitve in se glede preverjanja PCT uskladi z informacijsko pooblaščenko."

Ob tem na univerzah in v študentskih in mladinskih organizacijah mlade pozivajo k cepljenju. A oba sogovornika poudarjata, da je treba tudi tistm, ki ne bodo cepljeni, omogočiti prisostnost v predavalnicah. Zato se zavzemajo, da testiranje za študente, pa tudi zaposlene na univerzah, ostane brezplačno.