Znanje in strokovnost sta temelj vsake družbe, je dejal že dr. Anton Trstenjak in enakih misli so tudi donatorji in ustanovitelji Ustanove dr. Antona Trstenjaka, ki deluje že trideset let. Podeljuje štipendije in sofinancira raziskovalne projekte študentom z območja Slovenskih goric, Haloz in Prlekije, saj se je psiholog in velik humanist zavzemal prav za razvoj tega območja in splošno promoviranje znanosti.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


V tej ustanovi podeljujejo enkratne štipendije in podpirajo tudi različne projekte, pravi predsednik uprave Dušan Gerlovič: »Vloga fundacije je pomagati pri vsesplošnem razvoju Slovenskih goric, Haloz in Prlekije, saj je bil tu doma tudi znani psiholog in humanist dr. Trstenjak. Naša naloga je tudi splošno promoviranje znanosti, strokovnosti in celovitega razvoja vzhodne in celotne Slovenije. Podelujemo štipendije doktorskim študentom in tudi zanimivim znanstvenim projektom. V tridesetih letih smo podelili okrog 200 štipendij in podprli okrog 40 raziskovalnih projektov."

Denar zbirajo s pomočjo ustanoviteljev, med njimi je tudi predsednik ustanove Alma Mater Europea dr. Ludvik Toplak: »Ustanovo dr. Antona Trstenjaka smo ustanovili pred tridesetimi leti z namenom, da daje razvojne vzpodbude najbolj zapostavljenim delom Slovenije, to pa so bile Prlekija, Slovenske gorice in Haloze. V svojstvu Alme Mater smo podprli ustanovo, da bi pomagali pri reševanju vprašanj predvsem na področju socialne gerontologije.« Podpirajo pa tudi druge doktorande, med njimi Normo Bale, ki pripravlja doktorat na portoroški Turistici: »Mi zmeraj ponavljamo sintagmo o odrinjenosti na socialni, geografski in družbeni rob, in takšne ustanove morajo vzpodbujati povezovanje razmišljujočih, ustvarjalnih ljudi, ki so se v nekem trenutku oddaljili od tega prostora, ampak se prav zaradi teh povezav v ta prostor vračajo. Ta prostor nujno potrebuje izobražence, ker ne glede na to, v kakšnem času živimo, je to predpogoj, da se bo ta prostor sploh še kam razvijal.«

Tako so v ustanovi podprli tudi projekt Mali raziskovalec, ki ga izvaja območno združenje Rdečega križa Slovenije Ormož: »Projekt Mali raziskovalec izvajamo v vrtcih že devetnajsto leto. Ponujamo naravoslovne in vzgojno zdravstvene vsebine, otroci pa se z njimi spoznavajo na otrokom primeren način. Morda se bodo kasneje, ko se bodo v šoli s fiziko in kemijo srečali, spomnili, da so se o tem že učili in bo med njimi tudi kakšen naravoslovec ali raziskovalec,« pravi predstavnica Rdečega križa Ormož Maja Botulin Vaupotič. Veronika Gorišek pa je študentka tretjega letnika socialne gerontologije na doktorskem študijskem programu Alma Mater Europea:
»Gre za še dokaj novo področje, a je potreba po tem kadru velika. Obetajo se nam tudi nove zaposlitve na področju skrbi in varstva starejših, tako da gre za perspektiven poklic."