Kolesa v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Kolesa v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na omrežju Facebook je kar nekaj objav, s katerimi oškodovanci z območja Maribora iščejo svoja ukradena kolesa.

Spletne objave so različne: od kraj iz zaklenjenih kleti in kolesarnic, tudi šolskih, do odtujitve priklenjenih koles na ulici in ukradenih iz avtomobilov.

Se število kraj povečuje?

"Število prijavljenih tatvin koles na našem območju v zadnjih letih pravzaprav pada. Če smo imeli v letu 2017 221 prijav, jih je bilo lani 84 in predlani 150," pojasnjuje Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor.

Ker imajo le s statistiko prijavljenih tatvin, ne morejo oceniti, ali jih je v resnici več in morda upada le število prijav. Oškodovanci prijavljajo predvsem tatvine dražjih koles, največ gorskih, vse več pa tudi električnih. Policisti uspešno raziščejo od 10 do 15 odstotkov primerov.

Je zaščita smiselna?

Na eni izmed mariborskih ulic smo srečali kolesarko, ki je imela s krajo kolesa več izkušenj:

"Meni so ga ukradli pred Prvo gimnazijo, hčerki so ga ukradli na mojem dvorišču, sosedi pa električnega iz kleti, tako da ... grozno. Mislim, da lahko karkoli narediš, pa ne bo pomagalo. Lopovi imajo svoje prijeme."

Ključavnice in pametna tehnologija

Kljub temu je kolo še vedno priporočljivo zaklepati s čim kakovostnejšo ključavnico in ga hraniti v zaklenjenem prostoru, pravi Matej Obu iz zadruge Bikelab:

"Obstajajo tudi sistemi, ki se začnejo oglašati, ko poskuša kolo kdo ukrasti, pri dražjih kolesih pa je zelo v redu, da ga zaščitimo z sledilcem GPS."

Svetuje tudi prakso iz tujine, kjer nekateri lastniki nova kolesa pobarvajo in oblepijo, da so videti starejša in dotrajana.