Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Foto: Uprava za zaščito in reševanje

tevilne kraje na našem koncu so včeraj zajele hude nevihte z nalivi, udari strele in toče. Meteorne vode so zalivale objekte, veter je marsikje odkrival strehe, prebivalcem so vso noč pomagali gasilci.

V Mariboru so prebivalcem in poklicnim gasilcem težave povzročali hudourniki, meteorne vode, odkrite strehe in strele. Gasilci v Mariboru so morali posredovati in črpati vodo na številnih lokacijah, zabeležili so nekaj udarcev strele, v Staršah je padel steber električne napeljave, kar je povzročilo prekinitev dobave elektrike za nekaj ur. Meteorne vode so povzročale težave tudi v večih krajih občin Miklavž na Dravskem polju, Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Duplek in Lenart.

Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik: "Noč je bila zelo naporna. Zaradi neurja smo posredovali 31-krat. Večinoma je šlo za črpanje meteorne vode, na nekaj lokacijah smo posredovali zaradi udara strele.« Med drugim je zalilo Osnovno šolo Draga Kobala na Pobrežju v Mariboru. Ravnatelj te šole Aleksander Jeršič je pojasnil: " Včeraj popoldne je ogromna količina dežja zamašila vse odtoke, skozi okna je voda prodirala v naše prostore. Na srečo pa ni bilo tako hudo kot pred dvema letoma, ko je v celoti zalilo kletne prostore. Tokrat je poplavilo jedilnico, knjižnico, hodnike in atelje. S hitro pomočjo gasilcev smo uspeli preprečiti dodatno škodo, odzvali so se tudi zaposleni na šoli. V dveh urah smo počistili in posušili prostore. Računamo, da večja škoda tokrat ni nastala.« Danes nadaljujejo odpravljanje posledic naliva in predvidevajo, da bodo delo končali do ponedeljka oziroma do začetka pouka, tako da ne bo moten pedagoški proces.

V Staršah je med drugim padel steber električne napeljave. Župan Starš Bojan Kirbiš: »Včeraj smo res imeli ekstremne razmere. Potem ko je padel steber električne energije, je bila polovica občine brez električne energije. Težave smo imeli tudi z meteornimi vodami – nihče, niti starejši, ne pomni takšnega naliva v občini. Poplavilo je ogromno kleti, bilo je več kot trideset intervencij prostovoljnih gasilskih društev in civilne zaščite. Veliko so pomagali tudi občani sami.«

Zelo hudo pa je bilo na Dravskem polju, predvsem v občinah Kidričevo, Hajdina in Ptuj, kjer je prebivalcem pomagalo več kot 250 gasilcev, pojasnjuje poveljnik Civilne zaščite Ptuj Drago Murko: »Okrog 150 objektov je imelo nevšečnosti z meteorskimi vodami.«

Na Dravskem polju je klestila tudi toča, kolikšna je škoda, bo pokazal dan, ki bo po napovedih vremenoslovcev znova deževen, a bo dežja manj kot včeraj.