Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letos na Festivalu Lentu ne bo festivala uličnih gledališč. Razlog so finančne in logistične omejitve. Novost je tudi, da na promenadi na Lentu ne bo več gostinskih stojnic in šotorov. Prilagoditi so morali tudi prizorišča v Mestnem parku, Glavni oder pa se znova seli na Trg Leona Štuklja. Festival bo za dan daljši kot prejšnja leta – trajal bo 10 dni - želja občine pa je, da bi ga že prihodnje leto podaljšali na vse poletje.
Če bi Festival Lent podaljšali do septembra, bi to imelo pozitivne gospodarske učinke, pravi mariborski župan Saša Arsenovič: "Če se število prizorišč zmanjša, se lahko denar, ki se ga prihrani s stroški logistike priprave, pospravljanja in varovanja teh prizorišč, usmeri v več vsebine."
Obenem bi z manj zgoščenimi dogodki obiskovalcem omogočili, da si jih ogledajo več.
Direktor Narodnega doma in organizatorja festivala Vladimir Rukavina pravi, da je omejenost na deset dni posledica koncepta festivala, ki se je izkazal za optimalnega. Dodaja, da bi sicer lahko ustvarjali tudi dogodke v nadaljevanju poletja, morda celo pod isto blagovno znamko, vendar bi pri tem šlo za drugačen koncept, sam mu pravi 'poletje v mestu'.
Če bi torej pripravljali dogodke vse poletje, bi šlo za drugačen koncept, ki bi ga morali tudi finančno in izvedbeno doreči.
Že letos pa so sledili želji občine po izčiščeni promenadi; tako letos na Lentu ne bo več gostinskih stojnic in šotorov.
Zaradi zahtev varuhov kulturne dediščine in narave so prizorišča Artkampa omejili na promenado in utrjene poti v Mestnem parku. Tako ne bo več dogajanja na območju nekdanjih bazenov, ki bo preseljeno k paviljonu.
Prav tako letos ne bo festivala uličnih gledališč Ana Desetnica. Rukavina pojasnjuje, da so se morali zaradi finančnih težav odpovedati stvarem, ki ne prinašajo neposrednega finančnega učinka.
Stroški Lenta bodo skupaj z Art kampom, ki traja vse poletje, 1,075.000 evrov, občina bo skozi različne vire prispevala 454.000. Ker je to manj kot lani, so po besedah Rukavine morali stroške oklestiti.