Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Nadzorniki mariborske Snage se bodo 31. marca seznanili z revidiranim poročilom poslovanja v letu 2021; takrat bo tudi jasno, ali bo čisti dobiček, ki naj bi znašal od pol do milijona evrov, vplival na spremembo cene odvoza odpadkov. Direktor Snage Franc Dover še izpostavlja, da je to odvisno tudi od letošnjega poslovanja, ki je prav tako spodbudno. Prvi mož tukajšnjega javnega komunalnega podjetja pa je napovedal tudi, da želijo v letu 2023 na območju mariborske občine odpreti tretji zbirni center.

 Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po zaprtju zbirnega centra pod Pohorjem sta v Mariboru za odlaganje odpadkov na voljo le centra v Plinarniški in Lahovi ulici. Prebivalci – med drugim s Tabora, iz Nove vasi, Studencev in Radvanja – so že večkrat opozorili, da je vzpostavitev tretjega tovrstnega centra nujna, z njimi pa se strinja tudi direktor Snage. »Eden izmed strateških ciljev - tako naših, Holdinga in mesta – je, da bomo imeli tudi tretji zbirni center«, je pojasnil Franc Dover, ob tem pa je razkril tudi predvideno lokacijo: «Idejni projekt obstaja, to je na območju Marlesa, tam je idealno območje, ker je ustrezno klasificirano in je v lasti Mestne občine Maribor, kar je tudi ključnega pomena. In seveda pripravljamo tudi vso logistiko, ki bo potrebna. Naša prošnja ali pa pobožna želja je, da bi bil ta zbirni center v Limbušu najkasneje v letu 2023«.

Selitev zbirnega centra z Lahove ulice

Podobna časovnica je predvidena tudi za drugo novost. Selitev zbirnega centra z Lahove ulice na območje pred sortirnico. »Zbirni center Lahova bomo preselili, ko bomo uredili zamenjave zemljišč z Elektro Maribor, predvidena pa je povečana kapaciteta in sodobnejši center«, še dodaja prvi mož Snage. V mariborskih zbirnih centrih letno zberejo 15 tisoč ton odpadkov, med njimi je največ gradbenih in kosovnih.