Foto: Radio Maribor/Anonimni vir
Foto: Radio Maribor/Anonimni vir

Trgovci v teh dneh beležijo povečan obseg nakupov, saj nekateri ljudje zaradi strahu pred negotovo prihodnostjo zaradi epidemije novega koronavirusa ustvarjajo zaloge osnovnih živil. Na družbenih omrežjih so zakrožile tudi fotografije praznih polic pri nekaterih živilih, pred blagajnami pa se marsikje vijejo dolge vrste. Trgovci poročajo o povečani prodaji trajnejših in suhih izdelkov ter higienskih izdelkov, kot so riž, testenine, olje, kosmiči, mleko, toaletni papir in konzervirana živila. Trgovci, ki so se odzvali na naša vprašanja sicer trdijo, da imajo dovolj zalog. Kopičenje zalog pa odsvetujejo tudi člani vlade.

Pred trgovinami smo tudi danes srečali kar nekaj ljudi s polnimi nakupovalnimi vozički, dober prodajni dan pa so imele tudi branjevke na tržnici.

Trgovci: zalog je dovolj

Tako pa nekateri trgovci: v verigi Tuš mirijo, da strahu pred pomanjkanjem ni, prihaja le do začasnih izpadov izdelkov na policah. Povečuje se spletna prodaja. Tudi v Hoferju je dobava nemotena, razpoložljivost izdelkov je tudi prioriteta Lidla.

Še k malim trgovcem. Marijan Volavšek iz Marketa Korenček na Pobrežju pravi, da se pomanjkanja ne boji in da zaloge obnavljajo sproti, kolikor se le da.

Oglasila se je tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec: zagotavlja, da »trenutne razmere niso take, da bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih izdelkov.«

Poostreni higienski ukrepi

Trgovci so poostrili higienske ukrepe. Trudijo se povečevati število točk z razkužili, spodbujajo k uporabi plastičnih rokovic na oddelkih nepakiranih živil in razkužujejo delovne površine, vozičke in košare.

Spremembe odpiralnih časov

Lidl in Hofer odpiralnega časa ne spreminjata, Tuš pa bo skrajšal delovnik dežurnih trgovin. Odpiralni čas spreminja Europark: odprt bo med 10. in 18. uro, Intespar pa ostaja odprt do 21-ih. Ob nedeljah bodo zaprte vse trgovine razen Interspara, do 15-ih.