Dobre tri tedne pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kakšni ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom bodo doleteli šole. Foto: BoBo
Dobre tri tedne pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kakšni ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom bodo doleteli šole. Foto: BoBo

V osnovnih in srednjih šolah se že pripravljajo na novo šolsko leto, a navodil pristojnega ministrstva, po kakšnem modelu bo pouk potekal in kakšni bodo ukrepi za omejevanje epidemije, še ni. Ravnatelji pričakujejo, da se bo šolsko leto začelo z enakimi ukrepi, kot se je prejšnje končalo, in se zavzemajo, da šole ostanejo odprte.

Na četrtkovem sestanku s predstavniki države so bili ravnatelji vrtcev in osnovnih in srednjih šol obveščeni le o tem, da se verjetno zaščitnim maskam tudi v začetku septembra ne bo dalo izogniti, za učitelje pa bo še naprej veljal pogoj PCT, pravi ravnateljica OŠ Kungota Zdenka Keuc, medtem ko o organizaciji pouka navodil še ni: "Kako bo potekal pouk, kakšne mehurčke bomo vzdrževali, kateri del šolskega programa se bo izvajal, kot je predvideno, in pri katerih bodo omejitve - teh informacij danes še nimamo."

Priprave v šolah so tako za zdaj povezane s pedagoškim delom, pojasnjuje vodja aktiva ravnateljev srednjih šol Podravja in ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik: "V učiteljskem zboru smo preverili, kateri standardi znanja so bili v minulem šolskem letu doseženi in kaj bo potrebno utrditi. Na ta del smo dobro pripravljeni."

V zvezi z ukrepi za omejevanje epidemije so ravnatelji za zdaj dobili samo informacijo, da samotestiranje za dijake in učence ostane prostovoljno. Podrobnejša navodila o izvajanju pouka pa bodo dobili šele 24. avgusta.

To je zelo pozno, opozarjajo ravnatelji. "V zadnjem tednu pred začetkom pouka nekaj narediti na vrat na nos je zelo težko," oriše Keučeva. "24. avgust je samo teden dni pred začekom pouka. Želeli bi si, da bi bilo vsaj nekoliko prej vse jasno," pa dodaja Pušnik.

Predvsem pa si želijo, da bi v novem šolskem letu pouk potekal v živo, v učilnicah.

Predlog strokovne svetovalne skupine, da bi bil pogoj PCT obvezen tudi za dijake, je naletel na odločno nasprotovanje ravnateljev. Kaj takega bi bilo nemogoče nadzirati, sploh pa bi bilo neizvedljivo organizirati pouk v šoli za tiste, ki pogoj izpolnjujejo, in na daljavo za tiste, ki ga ne, pravi vodja aktiva ravnateljev Podravja Herman Pušnik. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se do tega predloga še niso opredelili.