Foto: AP
Foto: AP

Delegacija mariborske občine se je odpravila na Kitajsko, kjer se bo do srede udeleževala visokotehnološkega sejma in poglabljala mednarodne vezi. V pobrateno mesto Chongqing sta odpotovala podžupana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg s še tremi sodelavci, župana Saše Arsenoviča pa zaradi drugih obveznosti ni med njimi.

Predstavniki mariborske občine se na sejmu Smart China Expo seznanjajo z najnovejšimi tehnološkimi dosežki na področju pametnih mest; udeležili pa se bodo tudi srečanja z delegacijami iz več kot 30-ih mest, s katerimi bodo podpisali tudi več sporazumov o sodelovanju, pojasnjuje vodja za mednarodno sodelovanje Nataša Ritonja.

Na Kitajsko večkrat že v prejšnjem mandatu

To ni prva pot na Kitajsko mariborske občinske delegacije. Ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca je v iskanju investitorjev in poslovnih priložnosti tja potovala več kot 30-krat, za kar je porabila okoli 250 tisoč evrov, do česar je bil kritičen tudi sedanji župan Saša Arsenovič. Če je torej povprečen obisk Kitajske pod Fištravčevim županovanjem stal okoli 8300 evrov, bo tokratna pot cenejša. Vse stroške nastanitve in dve letalski vozovnici krije gostitelj – strošek mariborske občine bodo le preostale tri vozovnice oziroma 2314 evrov, pravi Nataša Ritonja.

Letos bodo potovali še vsaj trikrat

V letošnjem občinskem proračunu je za potovanja v tujino namenjenih 22 tisoč evrov, do tega potovanja so jih porabili dobrih 2400. Letos imajo v načrtu še obisk Marburga, Osijeka in Gradca, prihodnje leto pa bodo potovali v Kraljevo. Ostale poti bodo načrtovali sproti.