Trenutno Center za pomoč na domu Maribor pomaga 536 starejšim, 29 jih je na čakalni listi (fotografija je simbolična). Foto: Shutterstock
Trenutno Center za pomoč na domu Maribor pomaga 536 starejšim, 29 jih je na čakalni listi (fotografija je simbolična). Foto: Shutterstock

Med epidemijo so se močno povečale potrebe starejših po pomoči na domu. "Delamo na polno," pravijo v mariborskem Centru za pomoč na domu, kjer so lani pomagali 839 upravičencem, več kot 300 se jih je vključilo na novo. Zelo veliko je bilo nujnih primerov, razkriva letno poročilo, ob tem pa so v domovih uporabnikov naleteli tudi na težko verjetne, žalostne zgodbe.

Delo socialnih oskrbovalk, ki starejšim na njihovih domovih pomagajo pri osnovnih opravilih, se je v času epidemije ne le močno povečalo, pač pa tudi spremenilo, ugotavlja direktorica Centra za pomoč na domu Maribor Barbara Žgajner. Klasična gospodinjska opravila so zamenjale vse večje potrebe po negi uporabnikov. "Mi smo imeli pritisk upravičencev na naše storitve po prebolelem covidu, potem ko so jih bolnišnice zelo hitro odpuščale v domačo oskrbo." Izstopa pretresljiv primer, dodaja Žgajnerjeva: "..ko je bil naš uporabnik odpuščen mimo naše vednosti v domačo oskrbo. Nihče ni bil obveščen, prepeljali so ga domov v stanovanje, dali so ga v posteljo – gospod je nepokreten in dejansko je bil tam 24 ur prepuščen sam sebi," razlaga direktorica.

Podobnih urgentnih primerov, ko so morali pomoč organizirati tako rekoč čez noč, ni bilo malo, dodaja sogovornica. Trenutno Center za pomoč na domu Maribor pomaga 536 starejšim, 29 jih je na čakalni listi. Od junija lani je starejšim iz občin Maribor, Duplek, Hoče Slivnica in Miklavž za podporo bivanja v domačem okolju na voljo tudi projekt Usmerjene integrirane oskrbe doma kot nadgradnja pomoči na domu. Ta je financiran iz evropskega in državnega denarja in je za uporabnike povsem brezplačen. Ponuja pa: "...od čisto osnovne nege do storitev fizioterapije, delovne terapije, kinestetike. Skratka gre za integrirani pristop različnih profilov," še pravi Žgajnerjeva.

Projekt bo služil kot podlaga zakonodaji o dolgotrajni oskrbi. Ta čas je v vanj vključenih 117 uporabnikov, do konca projekta junija prihodnje leto naj bi jih bilo 300.