V Mariborskem kliničnem centru imajo zaščitne opreme zaenkrat še dovolj. Foto: Pixabay
V Mariborskem kliničnem centru imajo zaščitne opreme zaenkrat še dovolj. Foto: Pixabay

Tudi v Podravju primanjkuje zaščitne opreme. Civilna zaščita je zadnjo razpoložljivo opremo razdelila v ponedeljek, danes pa se izteče rok, da občine upravi za zaščito in reševanje sporočijo, kakšne so njihove potrebe po dodatni zaščitni opremi. A ker se bo ta prednostno razdeljevala zdravstvenim ustanovam in domovom za starejše, kjer je tudi primanjkuje, še ni znano, kdaj bi lahko občine opremo tudi dobile.

V mariborskem Domu Danice Vogrinec, kjer skrbijo za 809 starostnikov, imajo trenutno še za kakšne teden navadnih kirurških mask, ki pa niso primerne za delo z morebitnimi okuženimi. "Teh mask, ki so pa primerne, nimamo trenutno v domu niti ene. Očal imamo v tem trenutku v celotnem domu, 10 očal," pojasnjuje vodja zdravstvene nege Tomaž Teran in dodaja, da so od mariborske civilne zaščite dobili 300 kirurških mask.

Nekaj zaščitne opreme so v ponedeljek dobili tudi občine, pa pravi župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak: "Mi smo dobili nekaj osnovnega, niti ni bilo dovolj za štab civilne zaščite in za gasilce." Zaščitne opreme tudi ni mogoče kupiti, pravita oba sogovornika.

In medtem, ko naj bi bile zdravstvene ustanove in domovi za starejše prednostno oskrbljeni z zaščitno opremo, za občine še ni znano, kdaj bi jo lahko dobile za izvajanje služb, kot so pogrebno podjetje, center za pomoč na domu, Rdeči križ, Karitas in druge. Ivanka Grilanc iz mariborske izpostave Uprave za zaščito in reševanje: "Mi v tem trenutku nimamo nobene opreme, takoj ko bo, bomo zagotovo razdelili tudi lokalnim skupnostim."

V Mariborskem kliničnem centru imajo zaščitne opreme zaenkrat še dovolj, če ne bo zelo velikega povečanja pacientov, še za nekaj dni.