Mariborski dom Danice Vogrinec zaznamuje danes 30- letnico delovne enote Tabor in 65 – letnico organiziranega varstva starejših v Mariboru. Dom za starostnike je tako pravi dom stanovalcev, za katere zaposleni skrbijo po vseh najvišjih standardih.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Leta 1974 so na Pobrežju zgradili dom za starostnike z 240 posteljami, kasneje so zaradi velikih potreb dogradili še dva stolpiča. Leta 1989 se jim je pridružila še enota na Taboru, ki danes praznuje. Tukaj živi tudi skoraj devetdesetletna stanovalka doma Ani Belina. Sobico z balkonom, kjer domuje že skoraj tri desetletja, si je uredila povsem po svojem okusu, s slikami, ki jih je izdelala ali narisala sama: »Tako da se tu počutim doma. Živim svobodno, nič ni prisiljenega,« pove živahna gospa.

Dom že deset let v sklopu prireditev DANica povezuje generacije in razbija predsodke z zdaj že tradicionalnim koncertom Oma, deda, Rock'n roll.

»Tako da komaj čakam da pride maj. To je naša DANica, ki je ne damo, to je kanček veselja,« še pripoveduje Ani Belina. Zaposleni v domu imajo težko delo, a trudijo se, kolikor je mogoče. Želeli bi si več časa za socialne stike in pogovor z varovanci, ugotavlja vodja zdravstvene nege Tomaž Teran:
»Vedno več rabijo pomoči, strokovnega dela, normativi pa so vezani na čase, ki so bili nekoč precej drugačni kot so danes.«

Domovi za starostnike so se spremenili, pa tudi celoten sistem skrbi za starejše je postal drugačen, pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič: »Zato res apel državi, apel odgovornim, da res naredijo nekaj, kar ne bo naredilo sistem cenejši, ampak kvalitetnejši.«
Današnje slovesnosti v enoti Tabor, ki bo ob 17 ih, se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.