Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Epidemične razmere se slabšajo tudi v Podravju, ki je med regijami sicer še vedno pod slovenskim povprečjem. V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru se počasi povečuje število covidnih bolnikov, ti so vse mlajši. Na morebitno eksponentno rast hospitaliziranih so pripravljeni, a upajo, da jo bomo z 11-dnevnim zaprtjem države preprečili.

V drugi polovici marca število hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem UKC-ju narašča, k sreči, za zdaj, počasi. "A če smo na začetku eksponentne krivulje, lahko gre ta naslednji teden občutno navzgor," ocenjuje direktor Vojko Flis. Trenutno zdravijo več kot 110 huje bolnih oseb s covidom, od tega 21 v intenzivni negi. Ti so mlajši kot v prvem in drugem valu epidemije. "Vidimo izrazito tendenco k zbolevanju mlajših bolnikov in če pogledamo evropsko povprečje, mlajši bolniki na intenzivni negi ležijo dlje," dodaja Flis.

Razloge pripisujejo tudi novim različicam koronavirusa, ki so tudi bolj nalezljive. "Tako okužena oseba prenese okužbo na več ljudi kot pri običajni različici koronavirusa," poudarja epidemiolog in vodja mariborske enote NIJZ Zoran Simonović in dodaja, da bi lahko v prihodnjih tednih zdravstveni sistem prekomerno obremenili, zato je bila zaostritev ukrepov nujna, "saj je pri virusu, ki se prenaša hitreje, za hitrejše širjenje dovolj tudi manjše število za okužbo dovzetnih ljudi."

Pri tem pa Simonović poudarja: učinek ukrepov bo odvisen od tega, koliko se jih bomo držali, a "če uspemo zmanjšati število stikov, nam bo gotovo uspelo tudi prekiniti tudi nekaj verig prenašanja."

Tako upajo vsaj na sploščitev krivulje in čim več dodatno cepljenih v čim krajšem času.