Prva gimnazija Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Prva gimnazija Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Danes se je za skoraj 192 tisoč slovenskih učenk in učencev in 76 tisoč dijakinj in dijakov uradno končalo šolsko leto. Bilo je že drugo, zaznamovano z epidemijo covida. In kako so začetek počitnic doživeli v Mariboru?

Zadnji šolski dan je ob rojstnem dnevu in božiču najbrž za večino otrok najlepši dan v letu, a ne za vse. Nekaj učenk OŠ Leona Štuklja nam je v solzah povedalo:

"Imeli smo najboljšo učiteljico in smo jo pogrešali. Kot druga mama nam je. Jaz bi še imela šolo!"

Na nekaj oddiha upajo tudi starši, nam je dejala ena izmed mam:

"Malo še ... Zdaj gredo otroci najprej s kolonijo malo na morje, potem pa gremo še skupaj. Malo bodo tudi pri babicah in dedkih."

Tako je bilo na Osnovni šoli Leona Štuklja, kjer so ob podelitvi spričeval priredili koncert šolskih pevskih zborov. Oddahnili si bodo tudi učiteljice in učitelji, ki so se morali zaradi epidemičnih razmer v prvem semestru še posebej potruditi, da so zagotovili običajen potek šolanja. Ravnatelj Mirko Škundrić o končnem uspehu:

"Nekaj stvari smo morali prilagoditi danim razmeram, saj vsi niso imeli istih razmer tudi doma, da bi lahko kvalitetno delali, tako da smo to malo vzeli v obzir. Ampak mislim da, glede na uspeh, nekih bistvenih odstopanj ni bilo."

Počitnice pričakujejo tudi dijaki Prve gimnazije Maribor. Učenec 1. letnika nam je povedal:

"Upam, da bodo sproščene, da se lahko odpočiješ in nabereš energijo za naslednji letnik."

Njegova sošolka pa: "Vsekakor je bilo težje, čeprav nismo bili nikdar v karanteni, kolikor se spomnim. Na začetku pa je bilo veliko težav z maskami."

Ravnatelj Herman Pušnik pa upa, da bo začetek novega šolskega leta optimističen kot današnji začetek počitnic:

"Morda bo nekaj posebnosti, morda v tem smislu, kot je bilo letos, kakšen dijak, kakšen profesor doma ... Če jih je več, potem tudi za krajšo periodo tudi izobraževanje na daljavo, sicer pa v šoli."

Večino torej čaka oddih, na trnih pa ostajajo tisti, ki še niso opravili vseh obveznosti ali čakajo rezultate mature.