V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zagotavljajo, da so pripravljeni na sprejem povečanega števila bolnikov. Foto: Pixabay
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zagotavljajo, da so pripravljeni na sprejem povečanega števila bolnikov. Foto: Pixabay

Število obolelih s koronavirusom se še naprej povečuje. Po ocenah stroke je epidemija še vedno v zgodnji fazi in nekateri okuženi še niso zboleli. Kako se na morebitno povečano število pacientov pripravljajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor?

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zagotavljajo, da so pripravljeni na sprejem povečanega števila bolnikov: "Na voljo je celotna stavba Infekcijskega oddelka. V tej stavbi lahko hospitaliziramo 30, morda 35 pacientov. V sosednji stavbi ginekologije pa bo na voljo okrog 40 postelj za takšne paciente, ki ne bodo potrebovali intenzivne terapije. Ob tem pa imamo v tem trenutku pripravljenih 8 postelj za paciente, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo, pripravljamo pa še dodatnih, vsaj 12 postelj, " pravi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Kot dodaja Vogrin, ocenjujejo, da bodo v mesecu dni potrebovali približno 150 postelj za intenzivno terapijo: "Seveda ne vse istočasno. Lahko rečem, da za teh 15 oz. 20 postelj smo že v tem trenutku opremljeni,smo pa v pridobivanju dodatnih respiratorjev, dodatne opreme za dodatne postelje nad to številko 20, v kolikor bo to potrebno."

V bolnišnici sicer nestrpno čakajo na dodatne pošiljke zaščitne opreme. "Zaščitne opreme je, ampak v zelo omejenih številkah. Smo pa v fazi pridobivanja dodatne zaščitne opreme s strani naših dobaviteljev pa tudi preko republiških razpisov in upamo in verjamemo, da bo izvršeno," pravi Vogrin.

Kadrovske potrebe bodo po besedah strokovnega direktorja reševali s prerazporeditvami.
"Na tak način bodo lahko zdržali kak mesec, nato bodo potrebni kompromisi. Delavci bodo po tem obdobju obremenjeni prekomerno, morda že prej."

V tem primeru računajo tudi na kadrovsko pomoč iz drugih, manj obremenjenih bolnišnic in primarnega nivoja.