Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi podravski gospodarstveniki opozarjajo na upad industrijske proizvodnje in obsega trgovine. Na izvozno naravnava podjetja vpliva vse manj naročil, skrb pa povzroča tudi mačehovski odnos države, ki gospodarske subjekte obremenjuje z novimi dajatvami.

Na Štajerski gospodarski zbornici izpostavljajo, da upad naročil iz Avstrije in Nemčije zaznavajo na vseh področjih. »Manko naročil je vsepovsod. Zdaj če govorimo o storitvenih dejavnostih. Na teh trgih so se naročila definitivno ustavila«, je povedala direktorica Aleksandra Podgornik. Po besedah predsednika območne Obrtno podjetniške zbornice Maribor Marka Gorjaka je najbolj kritično na področju gradbeništva. Povpraševanja ni, za ohranjanje kadra pa iščejo rezerve: »Zaenkrat do odpuščanj ne prihaja. Ampak ne zaradi tega, ker to ne bi bilo potrebno, ampak zaradi strahu, da potem ko bi enkrat prišlo do ponovnega zagona naročil, delavcev ne bi več dobili.«

Oba sogovornika zatrjujeta, da kljub obljubam ni premika pri izdaji delovnih dovoljenj za tujce, pogrešajo pa tudi ukrepe za zadržanje domačega kadra. »Če na tem mestu država ne bo začela urejati obdavčitev plač, zato da lahko skozi plače še bolj stimuliramo ljudi, da ostanejo v ljudi in tukaj plačujejo davščine, se nam ne piše nič dobrega«, pravi Gorjak in ob tem še poudarja, da nalaganje dodatnih davčnih bremen onemogoča konkurenčnost gospodarstva: »Ko govorimo o davkih dajmo vse na mizo in se pogovarjamo o tem, kje bomo na drugi strani razbremenili gospodarstvo. Vedno mora funkcionirati po sistemu korenček – palica in ne samo palica«. Pomanjkanje dialoga med vlado in gospodarstvom vzbuja skrb, tudi glede prihodnjega poslovnega leta, pa izpostavlja direktorica Štajerske gospodarske zbornice: »Zaradi zaostrovanje vse teh politik nas čakajo izredno težki časi«. Predsednik območne Obrtno podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak pa je manj črnogled. Ker verjame v sposobnost obrtnikov in podjetnikov in še: »Kljub temu, da govorimo o industrijskem upada na medletni ravni v višini 12,4 odstotka, smo v tem mesecu zabeležili pozitivno rast. Vseeno verjamem, da nas ne čakajo tako črni časi, vendar pa je vse odvisno od tega na kak način se bodo sprejeli ukrepi in koliko se bo prisluhnilo gospodarstvu«.

Več o stanju podravskega gopodarstva in obetih pa v Radijski tribuni!!!

Kakšno je gospodarsko stanje v Podravju in kaj prinaša leto 2024?