Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Mariborski trg nepremičnin že drugo leto zapored upada. Potem ko se je lani po rekordnem letu 2017 pričakovano umiril in je število poslov upadlo za okoli 10 odstotkov, je v prvi polovici letošnjega leta število kupoprodaj stanovanj in stanovanjskih hiš še za okoli 20 odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani, ocenjujejo v nekaterih nepremičninskih agencijah.

V Mariboru naj bi v prihodnih štirih letih prišlo na trg 900 novozgrajenih stanovanjskih enot in še 600 novih stanovanj republiškega stanovanjskega sklada, ki bodo namenjena najemu. Tako mnogi z nakupom čakajo, ocenjuje Branko Potočnik iz nepremičninske agencije Insa: "Ocenjujemo, da številni čakajo na konec leta na te novogradnje."
Ali pa čakajo, da bodo zaradi novogradenj padle cene rabljenih stanovanj. Te že zdaj v Mariboru ne naraščajo več. "Zgodi se tudi obratno, cene nekaterih nepremičnin se tudi znižujejo," dodaja Potočnik.

Določen vpliv na manj nepremičninskih poslov pa je imel tudi lani uveljavljeni novi gradbeni zakon, ki je zaostril pravila pri poslih s starejšimi nepremičninami, ki nimajo urejenih vseh potrebnih dovoljenj.
Ker 10 let v Mariboru ni bilo nobenih novogradenj, je povpraševanje močno presegalo ponudbo, "vrhunec števila transakcij pa smo dosegli konec leta 2017. Od takrat njihovo število rahlo upada," pravi Vasja Crnjakovič iz agencije Remax in dodaja, da je v Mariboru trenutno v gradnji 300 stanovanjskih enot.

Investitor Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje ocenjuje, da Maribor potrebuje predvsem stanovanja, ki so finančno dosegljiva: "Mariborski kupci so najpogosteje zmožni financirati nakup nepremičnine s ceno do 150.000 evrov."
Kljub trenutnemu ohlajanju nepremičninskega trga pa po mnenju poznavalcev nove nepremičninske krize ni pričakovati.