Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V preteklih dveh tednih je potekala vseslovenska akcija s področja uporabe varnostnega pasu, ki so se ji pridružili tudi mariborski policisti. Uporaba varnostnega pasu se bistveno ne izboljšuje. V prometnih nesrečah je 84 odstotkov voznikov sicer uporabljalo varnostne pasove, ta odstotek pa je nižji pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami in smrtnim izidom.

Z varnostnim pasom se ni treba privezati zaradi policistov, ampak zaradi lastne varnosti, pravi policijski inšpektor Gabrijel Strnad: »Saj je pomembno, da v primeru neželenega dogodka oziroma prometne nesreče utrpijo manjše poškodbe.«
Z aktivnostmi policije so skušali vplivati na udeležence cestnega prometa, da bi na vseh sedežih motornih vozil, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, le-te uporabljali na način kot ga je predvidel proizvajalec vozila. »Pomemben dejavnik, ki je na večjo uporabo vplival v preteklih letih, so nova vozila, ki so opremljena s senzorji za uporabo varnostnega pasu, manj je uporabe na zadnjih sedežih, vendar stoodstotne uporabe še nekaj časa ne bo,« dodaja Gabrijel Strnad.

V nadzoru so policisti namenili pozornost tudi prevozu otrok – ali sedijo v ustreznih zadrževalnih sistemih. Kaj pa o preventivni akciji policistov menijo vozniki? »Včasih se mi zdijo tovrstne akcije nesmiselne, saj ljudje vozijo po predpisih, saj se je prometna kultura izboljšala. Ustavljajo načeloma ljudi, ki so kulturni vozniki, tistih, ki divjajo, pa žal ne ujamejo.«

Lani je delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih prometnih nesreč znašal 84 odstotkov. Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bil delež uporabe varnostnih pasov 57,8 odstoten, pri hudo telesno poškodovanih udeležencih pa je ta znašal 59,2 odstotka.