V podjetju Boxmark Leather iz Kidričevega, kjer šivajo usnjene prevleke za avtomobilsko industrijo, se obetajo nova odpuščanja. V nekaj mesecih bi tako lahko tam brez dela ostalo do 300 ljudi, v primeru najbolj črnega scenarija pa do konca leta celo 900. Boxmark je sicer z novim letom že zaprl obrat v Murski Soboti, kjer je bilo zaposlenih okrog 180 delavcev.

V kidričevskem Boxmarku še ne vedo o točno, koliko zaposlenih bi lahko ostalo brez dela, pojasnjuje direktor Marjan Trobiš: "Največja številka, ki smo jo napovedali, je zelo visoka, ker nismo povsem prepričani, kako bomo reorganizirali celotno podjetje."
Po neuradnih informacijah bi lahko bila največja številka kar 900, a pri tej številki po Trobiševih besedah ne gre le za odpuščanje, ampak tudi reorganizacijo dela: "To pomeni, če iz premestim enega oddelka v drugega, je to odpoved in zaposlitev istočasno, kar pa tudi spada v te kvote."

Z možnostjo odpuščanj v Boxmarku je že seznanjen tudi Zavod za zaposlovanje. Direktor ptujske območne službe Tomaž Žirovnik: "Računamo, da bo v naslednjih mesecih brez zaposlitve ostalo od 150, pa tam do 200, mogoče celo 250 oseb, če ne bodo mogli v naslednjih dveh, treh mesecih zagotoviti dodatnega dela." Direktor Boxmark Leather Marjan Trobiš pa pravi, da je vse odvisno od trga: "Vse je odvisno od naročila, od obstoječih strank in odpoklicev."

Se pa na ptujski območni službi Zavoda za zaposlovanje že pripravljajo na morebitne nove brezposelne. Direktor Tomaž Žirovnik: "Tudi že cel teden za njih iščemo možnosti zaposlitev pri drugih delodajalcih. Nekateri delodajalci bodo v tem obdobju kar veseli, da bodo dobili dobro delovno silo, oziroma dobre delavke."

Če v Boxmarku število odpuščenih ne bo preseglo 300, po Žirovnikovih besedah težav z njihovo zaposlitvijo ne bo.

Boxmark, Kidričevo Foto: BoBo
Boxmark, Kidričevo Foto: BoBo