Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kompostarna Ceršak kljub vse glasnejši civilni pobudi še vedno obratuje in smradi. Sami trdijo, da se stanje izboljšuje, krajani pa opozarjajo, da tega ni zaznati. Zato vztrajajo, da naj se kompostarna zapre.

Inšpektorji za okolje in naravo redno opravljajo nadzore v kompostarni, vendar večjih nepravilnosti za zdaj niso zaznali. Tiste, ki so bile, pa naj bi v obratu pravočasno odpravili. Kljub temu pa obrat močno vpliva na bivanje v Ceršaku.

Do zdaj so vse meritve pokazale, da so izpusti v dovoljenih mejah. Težava pa nastane zaradi vonja, saj tega v Sloveniji ne merimo. Neprijetne vonjave lahko določene molekule povzročijo že pri občutno nižjih izpustih od predpisanih.

V kompostarni so prepričani, da so naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi vonjave in število insektov zmanjšali. Napovedujejo pa, da bodo aktivnosti za preprečevanje širjenja neprijetnih vonjav in insektov nadaljevali tudi v prihodnje.

A krajani vztrajajo, da je vonj nevzdržen in zahtevajo zaprtje kompostarne, okolje pa naj se vzpostavi v prvotno stanje. Pri tem upajo, da jim bo pomagal tudi novi minister za okolje in prostor.