Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bivalni zabojniki so na namestitev z novim koronavirusom okuženih starostnikov neustrezni, ocenjujejo v mariborskih domovih za starostnike. Pristojni ministrstvi sta zavrnili poziv Skupnosti socialnih zavodov k izolaciji okuženih stanovalcev zunaj domov, namesto tega pa ponudili namestitev v mobilni enoti iz bivalnih zabojnikov. Na ministrstvu za zdravje do tega petka pričakujejo odziv domov o tem, koliko zabojnikov bi potrebovali in s kakšno opremo.

Načrt nameščanja okuženih starostnikov v zabojnike je nesprejemljiv, pravi direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko: "Menim, da je ponudba zabojnikov nedostojna in žaljiva."

Da gre za neustrezno rešitev, se strinja direktor Doma Pod Gorco Gregor Žigon: "To se mi zdi nehumano. Da lahko nekomu pride na misel kaj takega, pa nepredstavljivo. Starostniki so ljudje, ki so delali vse življenje, in mislim, da si vsak zasluži dostojno starost."

Direktor največjega doma pri nas Doma Danice Vogrinec Marko Slavič poudarja, da za namestitev in oskrbo okuženih starostnikov, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, obstajajo boljše alternative: "Verjamem, da je v lokalnem okolju dovolj prostorskih zmogljivosti za izolacijo v ustreznem okolju in seveda z ustrezno kadrovsko strukturo, ki je ni mogoče nabirati v domovh."

Sogovorniki so nezadovoljni tudi zaradi povpraševanja, ki jim ga je v zvezi z zabojniki poslalo ministrstvo za zdravje. "Ministrstvo nas sprašuje, kakšne zabojnike želimo, kakšna naj bosta kvadratura in oprema. A če oni menijo, da je v 21. stoletju stare in zmedene ljudi potrebno dati v zabojnik, naj oni povedo tudi, kakšen naj bo ta zbojnik," ocenjuje Cajnkova.