Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stanovalce in zaposlene v domovih za starejše so že cepili z drugim odmerkom cepiva proti covidu. V nekaterih domovih na mariborskem območju nekaj stanovalcev okužbo še preboleva, a novih okužb pri testiranjih v zadnjem obdobju ne zaznavajo več. Nekateri stanovalci so zboleli po cepljenju. Med zaposlenimi zaznavajo čedalje več interesa za cepljenje.

V Domu Danice Vogrinec so po besedah direktorja Marka Slaviča cepili 233 stanovalcev in 100 zaposlenih: "Tako bo pri okoli 90 odstotkih stanovalcev vzpostavljena zaščita, če upoštevamo še 468 tistih, ki so bolezen preboleli, pri zaposlenih pa je ta delež 68-odstotnen."

Približno 40 stanovalcev je po prvem odmerku zbolelo, a je bil potek blag, dodaja Slavič. V rdeči coni je še 12 stanovalcev, ki se jim zdravljenje izteka in bodo kmalu preseljeni v svoje sobe. Vzpodbudno je, da novih okužb v zadnjem obdobju ni. Po besedah Slaviča v zadnjih desetih dneh ne beležijo nobene nove okužbe.

V Domu pod Gorco so cepili 36 od okoli 140 stanovalcev, saj je večina preostalih okužbo prebolela ali pa so se vselili pred kratkim. Nihče po cepljenju ni zbolel, pravi direktor Gregor Žigon: "Že pred začetkom cepljenja v decembru nismo imeli nobene aktivne okužbe in tudi do danes jih k sreči nimamo."

V Domu Sv. Lenarta v Lenartu so doslej cepili več kot 100 od skupno 195 stanovalcev in 30 od 117 zaposlenih, 30 jih je okužbo prebolelo. Za cepljenje se iz tedna v teden odloči več zaposlenih, ki so sprva oklevali, pojasnjuje direktor Zlatko Gričnik: "saj pri cepljenji ni bilo nobenih neželenih reakcij."Gričnik še upa, da bodo že kmalu, morda marca, lahko začeli cepiti tudi tiste stanovalce, ki so covid preboleli.

V domovih si želijo, da bi se cepljenje prebolelih začelo prej kot po šestih mesecih, kakor predvideva strategija.

V mariborskem Domu starejših občanov Tezno je bilo cepljenih ali je covid prebolelo kar 78 odstotkov zaposlenih. Interes se veča, kljub temu, da so prav v tem domu imeli nadpovprečno velik delež stanovalcev, ki so po cepljenju zboleli za covidom, kar pomeni, da so v stik z virusom prišli pred ali kmalu po cepljenju. Direktorica Jasna Cajnko: "S prvim odmerkom je bilo cepljenih 75 stanovalcev, žal jih je 62 odstotkov zbolelo, tako da je drugi odmerek prejelo 32 stanovalcev, od katerih jih je nato zbolelo 6." Zdaj imajo še 20 aktivnih okužb med stanovalci in dve med zaposlenimi. Želijo si hitrejšega začetka cepljenja tudi tistih, ki so covid preboleli.

Dom upokojencev Ptuj ima v štajerskih enotah 14 aktivnih primerov, v koprski pa 16. Pri njih so z dvema odmerkoma cepili 293 stanovalcev od skupno 645 in 79 od 439 zaposlenih. "Tako bo pri stanovalcih kar 98 odstotna bodisi precepljenost bodisi prebolevnost, pri zaposlenih pa bo ta delež 50-odstoten," pojasnjuje direktorica Vesna Šiplič Horvat. Več zaposlenih na cepljenje še čaka. Zanimivo je, da so med stanovalci zaznali le blage reakcije po cepljenju, kot je bolečina na mestu vboda, med zaposlenimi pa opaznejše po drugem odmerku. "Tožili so o slabem počutju, bolela jih je glava, nekateri so imeli povišano temperaturo, a so simptomi po dnevu ali dveh izginili," dodaja Šiplič Horvatova.

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane imajo ta čas 18 aktivnih okužb med stanovalci in 10 med zaposlenimi v obeh enotah. Z dvema odmerkoma so cepili 78 stanovalcev in 31 zaposlenih; tudi pri njih jih je nekaj po cepljenju zbolelo.