Eden izmed plazov, ki so nastali v nedavnem neurju v Sloveniji. Foto: BoBo
Eden izmed plazov, ki so nastali v nedavnem neurju v Sloveniji. Foto: BoBo

Posledice nedavnih plazov še vedno čutijo tudi v občini Duplek. Ogroženi ostajata dve hiši. Dupleška in mariborska občina pa ta teden začenjata zbirati prijave škod.

Plazovi posebej ogrožajo hiši v naseljih Zgornja Korena in Ciglence. Stanovalka prve je našla začasno bivališče, prebivalcem druge to ni uspelo, pravi župan občine Duplek Mitja Horvat:

"V neposredni bližini hiše smo zagotovili s pomočjo civilne zaščite bivalni kontejner in tako začasno sanirali situacijo."

Sanacije si bodo oškodovanci težko privoščili. Tudi sicer obseg škod v celotni občini še ni znan, pravi sogovornik:

"Gre samo za nestrokovne in pavšalne ocene, da gre za velike škode. Ker gre za zahtevne terene, je tudi projektiranje sanacije oteženo."

Zato upajo, da bo pomoč, ki jo je obljubila država, prišla v čim večjem obsegu, pravi dupleški župan:

"Zavedamo se, da je te škode povsod po državi ogromno in bomo težko vsak plaz s pomočjo države sanirali, tako da računamo, da bomo lahko uveljavljali vsaj najpomembnejše, tiste tri ali štiri prioritetne plazove. Bomo pa videli na koncu, ko bo prišlo do popisa in ocene škode in ko bomo imeli več informacij s strani države, koliko denarja je na voljo."

Začeli zbiranje prijav škod

Občine, ki so jih prizadeli plazovi, med njimi Duplek, Maribor, Šentilj in Cirkulane so ta teden začele zbirati prijave škod. Navodila so že ali še bodo objavile na občinskih spletnih straneh.

https://maribor.si/vloge_obcanov/zbiranje-vlog-oskodovancev-zaradi-obilnega-dezja-s-poplavami-in-plazovi/

https://www.cirkulane.si/objave/

https://www.cirkulane.si/objave/%C5%A1entilj