Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Družba Magna Steyr je pred dvema dnevoma po dveh letih mirovanja zaradi epidemije in občutnega zmanjšanja prodaje znova zagnala proizvodnjo v Hočah. Prve karoserije so že zapustile lakirnico, za zdaj pa naj bi se iz avstrijskega Gradca v hoško tovarno vrnilo okrog 150 delavcev. Država je medtem podjetju podaljšala rok za izpolnitev pogodbenih zavez do konca oktobra 2024.

V Hočah je po dolgem čakanju in selitvi večine od približno 200 zaposlenih v sosednji Gradec proizvodnja končno stekla. Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je po današnjem ogledu proizvodnje pojasnil, da so zaradi velikih pretresov v avtomobilski industriji med epidemijo upoštevali prošnjo Magne Steyr: «To je tudi razlog, da smo podjetju za dve leti prolongirali njihovo obveznost, da zagotovijo 404 delavce za to prvo fazo«. Magna mora ta pogoj zaradi državne pomoči v znesku 18,5 milijona evrov izpolniti do konca oktobra 2024, trenutno pa jih po ministrovih besedah dela okrog 150. »Ostali delavci pa se vozijo v Gradec, obveščen pa sem bil, da bodo z višanjem proizvodnje tudi te vrnili«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na vprašanje, koliko zaposlenih ostaja v Gradcu in koliko jih že dela v Hočah, predsednik uprave hoške tovarne David Adam v skladu s politiko družbe ni odgovoril. Pojasnil je le, da se je v Hoče vrnila večina delavcev. Nejasno je tudi, kdaj bo tovarna začela delati s polno zmogljivostjo. »To je odvisno od razmer na trgu in podpisanih pogodb z naročniki. Trenutno so razmere zelo nestabilne in nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo v prihodnjih tednih in mesecih«, je še dodal Adam, ki je ministru Počivalšku predstavil tudi načrte za drugo in tretjo fazo širitve proizvodnje, njihova uresničitev pa je prav tako odvisna od povpraševanja.