Županja Občine Kungota Tamara Šnofl. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Županja Občine Kungota Tamara Šnofl. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Občini Kungota se bodo po varčevanju in sanaciji finančnega dolga v lanskem letu, letošnjem lotili številnih cestnih investicij. Proračun je rekorden: 6,5 milijona evrov. V načrtu je obnova 11 kilometrov cest, prav tako bodo več sredstev namenili za kulturo, šport in turizem.

Največji dosežek leta 2019 je po oceni kungoške županje Tamare Šnofl sanacija občinskih financ: "Uspelo nam je nekaj, kar so mnogi imeli za nemogoče: v letu dni smo odplačali vse zapadle neplačane obveznosti, ki so ostale iz preteklih let, v višini milijon evrov."
Zato je bilo treba varčevati, manj je bilo investicij, izvajali so samo nujna vzdrževanja cest, "pri tem pa smo veliko manj najemali zunanje izvajalce storitev, tako smo tudi ceste vzdževali sami s pomočjo režijskega obrata," dodaja Šnoflova.

Kljub zategovanju pasu so lani izvedli tri večje investicije: sanacijo dveh plazov in obnovo ceste Bubno-Svečina v dolžini 2,4 kilometra. Letos pa bo obnovo dočakalo več cestnih odsekov. Občinski proračun je rekorden - 6 in pol milijona evrov. "Od tega je kar 52 odsotkov namenjenih investicijam, predvsem v cestno infrastrukturo. Izvedli bomo sanacijo 11 kilometrov najbolj kritičnih cestnih odsekov," napoveduje županja Tamara Šnofl.

Prav zaradi obsežnih vlaganj v ceste se bo občina dolgoročno zadolžila za milijon evrov.
Letos so tudi povečali sredstva za kulturo, šport in turizem, tako da bodo društva, izbrana na razpisu, prejela 30 odstotkov več kot lani. Sredstva za promocijo turizma pa so povečali kar za 4-krat.

Občani Kungote pa so že več kot leto dni brez zobozdravnika. Občina je razpis za novega koncesionarja razveljavila, saj bo ambulanto uredil ZD dr .Adolfa Drolca Maribor in predvidoma do pomladi bo v Kungoti začel delati zobozdravnik v okviru javne mreže.