Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Zaposleni v podjetju April d. o. o, ki deluje v prostorih nekdanjega PIK Maribor v Melju, so se obrnili na nas zaradi vse bolj nevzdržnih pogojev na delu. Redno naj bi presegali različne zakonsko določene normative, niso dobili regresa in naj bi bili pogosto deležni šikaniranja s strani lastnika.

V podjetju, ki se ukvarja s šivanjem različnih izdelkov, predvsem za tuje naročnike, je zaposlenih nekaj manj kot 100 delavcev. Večinoma naj bi prejemali minimalne plače, pa še pri tej naj bi razliko do določenega zneska plačevala država in to kljub temu da podjetje že nekaj let zapored posluje z dobičkom. Največji problem pa nastaja zaradi odnosa do zaposlenih, ti namreč delajo prek svojega delovnega časa in ne morejo uveljavljati pravic, ki jim zakonsko pripadajo. Prav tako naj bi bili deležni groženj in ustrahovanja.

Kaplja čez rob pa naj bi se prelila na nedavnem zboru delavcev

Kaplja čez rob pa naj bi se prelila na nedavnem zboru delavcev, ki so zahtevali izplačilo regresa, ki bi jim ga delodajalec moral izplačati do 30. junija. Lastnik podjetja naj bi na tem zboru zaposlene nadiral, zmerjal in jim grozil z odpovedjo delovnega razmerja.
Za pojasnilo smo se obrnili na podjetje, kjer so nam odgovorili, da je vodstvo nedosegljivo.

Delovna inšpekcija je že posredovala

So pa nam odgovorili iz delovne inšpekcije. Tam so zapisali, da je bilo pri podjetju April, v zadnjih treh letih, odkritih več nepravilnosti v zvezi z evidencami na področju dela in socialne varnosti. Za kar so bila podjetju do zdaj izrečena le opozorila. Zaradi neizplačanega regresa pa je inšpektor izdal plačilni nalog z globo 20 tisoč evrov za pravni osebi. Poleg tega pa je bilo podano tudi naznanilo suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu.