Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Mariboru je v prostorih Zadruge BikeLab v Gosposki ulici vrata odprla prva večja izposojevalnica električnih koles. 15 električnih koles je prispevalo podjetje Oven Elektro Maribor, ki je razvilo tudi posebno aplikacijo za najem koles.

Ta so namenjena domačinom in tudi turistom, ki si želijo mesto in okolico ogledati na kolesu in se pri tem ne preveč utruditi. Da bo izposoja hitra, sodobna in uporabniku prijazna, so razvili tudi posebno aplikacijo, ki omogoča rezervacijo in plačilo kolesa. Ob tem ponujajo tudi različne ture, zanimive za turiste. Programe teh paketov so pripravili pri partnerju projekta, v Zavodu za turizem Maribor-Pohorje, ki bo tudi promoviral izposojo električnih koles, saj v njej vidijo priložnost za razvoj trajnostnega turizma.

Izposoja električnega kolesa stane 4 evre na uro, plačati pa je mogoče z aplikacijo ali z gotovino.

Glavna dejavnost Podjetja Oven je sicer proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov. Večino je proizvedejo v majhnih hidroelektrarnah na Pohorju in v 17-ih sončnih elektrarnah.

Ob tem so v zadnjih dveh letih z električnimi kolesi že opremili nekaj turističnih ponudnikov v Mariboru in okolici, v novo izposojevalnico pa so vložili dobrih 20-tisoč evrov, kolikor je stal nakup koles in razvoj aplikacije. Podobne izposojevalnice nameravajo odpreti tudi v drugih krajih po Sloveniji, zlasti v turističnih.