Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Mariboru se obetajo nove podražitve. Po sprejetju višjih cen vrtcev, vstopnin v športne objekte, odvajanja odpadnih voda in parkirnin, se zdaj načrtuje še dvig cen vodarine, odvoza odpadkov in pogrebnih storitev. Mestni svetniki bodo 22. junija odločali še o višjih cenah avtobusnih prevozov in vožnje z gondolo.

Mariborski župan Saša Arsenovič je po včerajšnjem sprejetju podražitev za odvajanje odpadnih voda za 4 evre in parkirnin za 20 centov v središču mesta ob robu seje mestnega sveta dejal, da na naslednji junijski seji računa še na podražitev avtobusnega prevoza in na odvzem gondole iz gospodarske javne službe.

Dražje ravnanje z odpadki in voda

A ob tem se obeta še niz drugih podražitev, kar je jasno razvidno iz novega gradiva za mestni svet, objavljenega na občinski spletni strani. Vodarina se bo podražila za 8 odstotkov in pol. Glavni razlogi so dvig cen električne energije, višji stroški črpanja vode in materiala ter dela. Odvoz bioloških odpadkov bo dražji za več kot 80 odstotkov. Pri 120-litrski posodi je trenutna cena 2,90 evra, predlagana nova pa znaša 5,27 evra. Cena se viša zaradi večjih stroškov prevzema teh odpadkov, je razvidno iz gradiva. Ravnanje z mešanimi komunalnimi odpadki se letos draži za 15 centov. V prihodnjem letu pa bo za 120-litrsko posodo potrebno odšteti še evro več, saj takrat pri ceni ne bo več upoštevan poračun.

Višje cene pogrebno-pokopaliških storitev

Dražji bodo tudi pokopi. Predvsem zaradi višji stroškov dela in odvoza odpadkov bo dražja tudi grobnina. »Na področju grobnin se bodo cene dvignile za 0,64 eur na mesec oz. v obdobju celega leta za 7,36 eur,« je povedala direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.

Vodstvo Javnega holdinga Maribor, katerega del so mariborska komunalna podjetja, pojasnil o predlaganih podražitvah še ne daje. Za komentar bodo dosegljivi v ponedeljek.