Slovesna otvoritev Kriznega centra za najmlajše otroke Palček. Udeležil se se je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Slovesna otvoritev Kriznega centra za najmlajše otroke Palček. Udeležil se se je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V okolici Maribora, natančneje v naselju Bresternica, so slovesno odprli prostore Kriznega centra za otroke Palček. Maribor je tako po vzoru Kriznega centra za otroke Palčica v Grosupljem dobil tak center za otroke do šestega leta starosti. Center ne bo namenjen samo zlorabljenim otrokom, ampak tudi takšnim, ki jih je treba iz najrazličnejših razlogov umakniti iz domačega okolja oziroma jim ponuditi zavetje. Prve malčke bodo sprejeli že jutri, v soboto.

V Sloveniji deluje že devet kriznih centrov za otroke in mladostnike – eden od njih je v Mariboru -, a so za starejše otroke. Krizna centra za najmlajše pa sta odslej dva, poleg Palčice v Grosupljem je danes vrata odprl še center Palček v Mariboru. Novi krizni center bo deloval 24 ur in bo lahko sprejel do deset otrok. Spada pod mariborski Center za socialno delo. Njegova direktorica Marjana Bravc pravi, da je praksa pokazala, da so v Sloveniji potrebe po še enem tovrstnem centru, razlogi za nastanitev otrok pa so različni: "Lahko so primeri, ko ne gre za nasilje ali zlorabo. Lahko je tudi kakšen drug razlog. Lahko, da v tistem trenutku starši niso zmožni poskrbeti za otroke, pa nimajo socialne mreže, in potrebujejo pomoč. Lahko gre za to, da samo začasno potrebujejo nek prostor, da se otroke namesti na varno."

Otroci bodo načeloma nastanjeni do tri tedne, po potrebi tudi dlje

Načeloma bodo otroci nastanjeni krajši čas, do tri tedne, po potrebi pa tudi dlje. Krizni center domuje v Bresternici, kjer so v ta namen najeli hišo. V prihodnje pa si želijo svojih prostorov, je dodala Bravčeva. Vodja kriznega centra Palček Karolina Vidmar poudarja, da je ob sprejemu zelo pomemben pravilni pristop do otroka: "Pomembno je, da otroku damo občutek, da je sprejet v varnem okolju in da bo za njega poskrbljeno."

Pri obravnavi in sprejemu tovrstnih primerov Center za socialno delo Maribor sodeluje in bo sodeloval tudi v prihodnje z drugimi lokalnimi institucijami, pa tudi z UKC Maribor, Zdravstvenim domom in policijo, kjer pozdravljajo odprtje kriznega centra Palček. "Z vsemi temi centri, tudi nevladnimi organizacijami zelo dobro sodelujemo. Vsi sledimo istemu cilju, to je skrb za dobrobit otrok in ranljivih članov družine. In tako bo tudi v prihodnje," je ob odprtju prostorov povedal Jani Polič s Policijske uprave Maribor.