Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Požarišče Miklavških pekarn danes pregledujejo kriminalisti, da bi odkrili, zakaj je sinoči okoli pol sedmih zagorelo. Po besedah lastnika Andreja Lešnika je začelo goreti pri eni od peči, ogenj pa se je bliskovito razširil: "V proizovdnji sta bila dva peka, prvi je priključil peč, plamen pa se je v desetih minutah tako razširil, da se ga ni več dalo omejiti. Pogorela nam je celotna proizvodnja."

Gasilci, ki so prispeli v nekaj minutah po klicu, so ogenj pogasili okoli pol devetih. Zaradi vdihovanja dima so v bolnišnico prepeljali dva peka in gasilca, prostovoljna gasilka pa se je lažje poškodovala, ko se ji je pod nogami udrl jašek.

Miklavške pekarne, pomemben dobavitelj kruha in pekovskih izdelkov v Podravju, imajo 60 redno in honorarno zaposlenih. Ti so danes ostali doma, saj so tudi vse njihove poslovalnice zaprte. Da je to zanje šok, je potrdila ena od zaposlenih Simona Verbančič, ki je s sodelavci nemočno opazoravala posledice požara. "Vsem zaposlenim je zelo hudo. Sem smo prišli v moralno podporo šefu," je dodala.

Za podjetje in zaposlene je to hud udarec. Kot dodaja Lešnik, še ne vedo, kako bo potekala sanacija, trenutno pa rešujejo zadeve z dobavitelji in zaposlenimi. Proizvodnjo želijo čim prej ponovno vzpostaviti, vendar prej kot v nekaj mesecih, ne bo šlo. Prav tako iščejo rešitve za prodajalne, ki bi jih lahko s pomočjo dobaviteljev ali potencialnega najemnika znova odprli.