Pokrajinski muzej Maribor načrtuje letos številne zanimive prireditve, nekaterim že znanim se pridružujejo tudi nove ideje in projekti. Odprli bodo novo stalno razstavo Doba meščanstva, soustvarjali plesni performance Labirint, zaznamovali pa bodo tudi obletnico koncerta Franza Liszta v Viteški dvorani v 19. stoletju. Pripravljajo se tudi na sodelovanje v projektu Slovenija – gastronomska regija Evrope 2021.

19. stoletje je bilo čas, ko je bilo v Mariboru zelo zanimivo in burno, mesto je postalo središče celotne regije in to je tudi čas, ko se začne nagel kulturni razvoj skozi različne zvrsti umetnosti. »To je tudi čas, za katerega imamo v našem muzeju kar veliko materialnega gradiva, kar veliko predmetov, ki jih bomo predstavili na razstavi Doba meščanstva,« pravi kustodinja Valentina Bevc Varl, izhodišče, na katero se bodo vezale še druge teme dobe meščanstva pa bo seveda obletnica koncerta Franza Liszta, ki je bil v 19. stoletju osrednji kulturni dogodek.

Še zdaleč pa ne edini, dodaja Bevc Varlova: »Tu bi omenila slikarja Edvarda Linda, ki je v drugi polovici 19. stoletja prišel v Maribor in narisal številne meščane in tudi njegove slike hranimo v našem muzeju.«

V Kinu Partizan ostaja na ogled razstava Debata v kuhinji, ki pa je podlaga za muzejsko sodelovanje pri projektu Slovenija – gastronomska regija Evrope 2021. »Konec leta 2020 bomo v kinu Partizan odprli razstavo Vino naše vsakdanje, to bo razstava , ki bo prikazovala šege in navade, vezane na vino in gastronomijo, kasneje pa se ji bo pridružila še razstava In vino Veritas,« pravi direktorica muzeja Mirjana Koren.

V Poletni muzejski noči bodo v performancu Labirint sodelovali s priznano plesno pedagoginjo Mojco Kasjak: »Obiskovalcem bomo predstavili prostor z muzealijami, v katerem se bo odvijal plesni performance.«

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Izvajali bodo tudi številne pedagoško andragoške dejavnosti, mesec mode v muzeju, muzejski klub in pa strokovni simpozij Museoeurope 2019.