Lutkovno gledališče Maribor javne dogodke pripravlja že to soboto./Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor javne dogodke pripravlja že to soboto./Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Vlada oziroma Ministrstvo za kulturo sta v sredo popoldne, ne da bi kulturne ustanove in organizacije o tem posebej obvestila, z objavo novičke na spletni strani ministrstva in na družbenih omrežjih sporočila, da se poslej sme, v skladu z Odlokom o začasni splošni omejitvi zbiranja na javnih krajih in mestih tudi, tudi v gledališčih in kinodvoranah zbrati do 50 ljudi, a pod pogojem, da se zagotovi izvajanje splošnih navodil NIJZ-ja. Pet dni po dovoljenju za delovanje za občinstvo so gledališke hiše in producenti končno dobili navodila, ki urejejajo posebnosti njihovega dela. Šele v sredo popoldne pa so izvedeli, da so vrata lahko odprli že v ponedeljek.

Medtem ko bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor z vajami uradno začeli 1. junija in od takrat naprej gledalcem ponudili manjše predstave ter jih po potrebi z Malega odra selili v Staro dvorano, pa v Lutkovnem gledališču Maribor začenjajo že jutri s Potepini, individualnimi zvočnimi sprehodi ob Dravi (v dveh terminih: ob 9-ih in ob 11-ih), naslednji teden pa z abonmajskimi predstavami. O razmerah, v katerih bodo delali igralci, direktorica Katarina Klančnik Kocutar pravi, da bodo delali v zaščitnih obraznih maskah »kadar ne gre za solistične predstave in kadar so v predstavi bližji kot meter in pol, kar v lutkariji seveda so, tako da nekaterih predstav ne bomo mogli igrati.«.

Ob splošnih zaščitnih smernicah tako za gledališča in kinodvorane veljajo med drugim prilagojeni urniki, da gledalci ne prihajajo in odhajajo hkrati, pred pričetkom in po koncu predstave naj prostore temeljito prezrači, sedežni red in oznake sedežev naj zagotavljajo medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, izjema so člani istega gospodinjstva; razdalja med nastopajočimi in gledalci naj bo vsaj 4 metre, po možnosti naj upravljalci svoje obiskovalce informirajo o splošnih higienskih ukrepih prek zvočnih opozoril ali s predfilmom, po koncu vsake pa predstave je treba razkužiti vse površine, s katerimi so bili obiskovalci v stiku (sedeži, naslonjala za roke, očala 3D, vrata, kljuke, pulti … ) Za gledališča pa velja opozorilo, da je možnost okužbe med zaposlenimi oziroma igralci na odru večja, saj se virus izloča s kihanjem, kašljanjem, glasnim govorjenjem in petjem, zato priporočajo medsebojna razdaljo vsaj metra in pol. Izrecnega navodila, da naj nastopajoči med predstavo nosijo maske, sicer v navodilih NIJZ ni.

V Narodnem domu Maribor so se odločili ta teden dvakrat izpeljati stand up komedijo Tadeja Toša s primerno porazdelitvijo gledalcev v dvorani, v Društvu Moment, gledališkem delu kulturne skupnosti GT 22 v Mariboru, pa pravijo, da bodo nove, boljše razmere zaznamovali šele konec junija in v juliju. Intimni oder je namreč zelo majhen, število gledalcev bi bilo ob upoštevanju zaščitnih ukrepov neznatno. Zoran Petrovič pravi, da bodo s predstavami začeli poleti in da trenutno niso v pripravljalni ihti: "Verjetno se mi za to lažje odločimo kot javna inštitucija. Kljub temu da imamo obveznosti do financerja, smo ubrali strategijo, da ne bomo delali na silo, samo zato, da bi delali kljukice«. Se pa v Društvu Moment pripravljajo na jesenski premieri.
V Mestnem gledališču Ptuj pa so se že pred dnevi odločili, da bo naslednja premiera 10. junija, igralca predstave Seks z neznancem vadita v karanteni, nastopila pa bosta brez zaščitnih obraznih mask.