Dan fetalnega alkoholnega sindroma zaznamujemo vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, kar simbolizira devet mesecev nosečnosti, ko lahko alkohol ogroža razvoj in rast še nerojenega otroka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da na zdravje otroka ne vpliva samo materino pitje alkohola pred otrokovim rojstvom, temveč tudi očetovo.

Foto: Radio Maribor/Nacionalni inštitut za javno zdravje
Foto: Radio Maribor/Nacionalni inštitut za javno zdravje

Odgovornost glede škodljivega pitja alkohola se pripisuje sicer bodočim materam, toda stroka opozarja, da je pomemben odnos celotne skupnosti, ki določa ali je pitje alkohola med nosečnostjo v neki kulturi sprejemljivo ali ne; »Tako da je treba na to tematiko gledati širše; pomembno je, da predvsem partnerji podpirajo partnerko in se ji pridružijo pri odločitvi, da ne bosta pila alkohola skozi celotno nosečnost.« pravi dr. Maja Roškar.

Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka in lahko povzroči nepopravljive in trajne poškodbe pri še nerojenem otroku. Spekter fetalnih alkoholnih motenj se od mnogih drugih alkoholnih motenj loči po tem, da ga lahko preprečimo, saj se pitju alkohola lahko izognemo. Strokovnjaki tako bodočim mamicam svetujejo, naj ne pijejo alkohola v času ko načrtujejo otroka, skozi celotno nosečnost pa tudi v času dojenja ne.

Magistrica Marjetka Hovnik Keršmanc: »Alkohol škodljivo vpliva na razvoj otroka že od samega začetka, do rojstva in tudi po njem. V nosečnosti ni varnega obdobja za pitje alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varnbe količine alkohola. Mnogi sicer menijo, da je dobro spiti kozarec vina, a to ne drži.«

Na odločitev ženske glede pitja alkohola v nosečnosti pogosto vpliva okolica, še zlasti njen partner. Ženske, katerih partnerji ne pijejo alkohola, pogosteje abstinirajo skozi celotno nosečnost, kot pa tiste, katerih partnerji pijejo pogosto ali v večjih količinah.