Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Tri leta po požaru, ki je uničil mariborski Waldorfski vrtec na Valvasorjevi ulici, se njegova obnova približuje koncu. V vodstvu vrtca upajo, da bi se lahko dobrih 50 otrok in 10 zaposlenih vanj vselilo še pred zimo.

840 tisoč evrov vredna obnovitvena dela na montažnem vrtčevskem objektu, ki je v lasti mariborske občine, bodo predvidoma končana do novembra, zagotavljajo na občini. Vrtec pa mora poskrbeti še za selitev opreme iz začasne lokacije v bližnji Waldorfski šoli, pravi direktorica vrtca Viktorja Kovačič:

"Mi bi bili zelo veseli, če bi lahko selitev opravili med oktobrskimi počitnicami, to pomeni konec oktobra, kjer bi nam tudi starši pomagali in nam šli na roke s tem, da bi mogoče večino otrok lahko zadržali vsaj kak dan ali dva doma, da bi mi uspešno preselili vse stvari in uredili prostor, da bi potem otroci prišli v takšno okolje, kot so ga vajeni."

Odkar je vrtec leta 2019 zgorel, gostujejo v pritličju bližnje Waldorfske šole, kjer pa so prostori utesnjeni. Pogoji pa so se tudi pred požarom že slabšali, pravi direktorica:

"Zelo se veselimo tega objekta, ki bo res popolnoma obnovljen in bo seveda kakovost bivanja za otroke popolnoma drugačna, kot je v teh starih dotrajanih montažnih objektih. Otroci si to zaslužijo, da so v zdravih pogojih. Bivanje v začasnih prostorih je bilo precej stresno tudi za zaposlene, veliko je bilo odrekanja, prilagajanja ..."

Čaka pa jih še ureditev igrišča. Waldorfska metoda tukaj predpisuje posebej prilagojena igrala in veliko rastlin, zato bodo to izvajali postopoma.