Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborski Rdeči križ bo letos omogočil letovanje na morju vsaj 1.200 otrokom iz Podravja, Zveza prijateljev mladine Maribor pa skoraj 1.800. Obema organizacijama je zdravstvena zavarovalnica odobrila po 600 zdravstvenih letovanj, preostalim bodo letovanja sofinancirale občine in različni donatorji, manjši delež otrok pa je samoplačnikov. Zanimanje je ogromno; ZPM je v samo dveh dneh zbiranja prijav zapolnil vse izmene v Poreču in na Pohorju.

V počitniškem domu v Punatu na otoku Krku bo letos letovalo več otrok kot lani, saj so uvedli dodatno izmeno in jih bo skupno kar osem. Prva se začne že 18. junija. Ekonomska cena letovanja je letos višja kot lani in znaša za 10-dnevni program 503 evre. Sekretar mariborskega RK Metod Dolinšek pojasnjuje, da je bilo to nujno zaradi podražitev vseh stroškov, a da je dvig nižji od inflacije.

Cena, ki jo plačajo starši, se sicer izračuna na podlagi dohodkov, zato je k prijavi treba priložiti odločbo o otroškem dodatku. Za zdravstveno letovanje zdravstvena zavarovalnica prispeva 300 evrov, do njega pa so upravičeni otroci, ki so bili v preteklem letu večkrat bolni ali imajo kronično obolenje.

V počitniškem domu v Punatu so morali letos obnoviti najstarejši objekt, ki ga je poškodoval februarski potres; prav tako so poskrbeli za dodatno senco na plaži in več športne opreme.

Obnove so se lotili tudi ZPM-ovci v počitniškem domu v Poreču. Marina Škrubej iz referata za letovanja: "V Vircu v Poreču je obnovljen še zadnji objekt, Mojca, tako da so zdaj obnovljeni vsi štirje."

Mariborski ZPM je sicer že zapolnil vsa prosta mesta v šestih izmenah v Poreču in v obeh izmenah na Pohorju; pri RK pa je že polna tretja izmena v Punatu, za ostale še sprejemajo prijave.