Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Vrtec v Selnici ob Dravi bo naslednje leto star 50 let, vsaj 10 let pa je že premajhen za nekaj manj kot 200 otrok, ki so vanj vpisani. Kot pravi županja Vlasta Krmelj, je v njem prostora le za štiri oddelke: "V občini pa potrebujemo deset oddelkov, zato jih je šest v šoli. S tem so zagotovljeni so delni prostorski pogoji, ampak izvajanje vzgojno izobraževalnih nalog v tako zastarelih prostorih, ki niso v skladu s sedanjimi standardi, je pa zelo težko."

Za nov vrtec, ki bo skupaj z ureditvijo okolice stal 6 milijonov evrov, je občina Selnice ob Dravi najela posojilo v višini nekaj več kot dva milijona evrov in pol: "Pridobili smo financiranje Eko sklada v višini 400 evrov za kvadratni meter, ostali denar pa bomo zagotovili preko občinskega proračuna," še pravi Vlasta Krmelj.

Nov vrtec bo zgrajen trajnostno, pretežno z naravnimi materiali, notranje stene bodo denimo ometane z ilovico. Kot je pojasnil vodja gradbišča Smiljan Novak iz podjetja Gic gradnje, pa prevladuje les: "Fasada je iz lesnih vlaken, tudi stavbno pohištvo je vso leseno."

Tudi prostora bodo imeli otroci v novem vrtcu neprimerno več, dodaja županja Vlasta Krmelj: "Vsaka igralnica ima pokrito teraso, ki je tudi senčena, iz pritličja pa bo izhod na zelenice."

V naslednjih mesecih bo vrtec dobil končno podobo, zdaj v njegovi notranjosti potekajo obrtniška dela, urediti bo potrebno še okolico, otroci pa bodo igralnice predvidoma napolnili spomladi.