Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po razrešitvi Cveta Žalika, ki je mariborsko Snago že zapustil – brez odškodnine, to javno komunalno podjetje vodi Alan Perc, hkrati tudi prvi mož mariborske Energetike. V 20-ih dneh od prevzema štirimesečne začasne funkcije se je lotil konsolidacije poslovanja; med drugim bodo kmalu zvišali prihodke najslabše plačanim zaposlenim, do konca leta pa zaposlili 30 agencijskih delavcev.

Težek finančni položaj v Snagi – leto 2018 je končala z 1,2-milijonsko izgubo – je posledica dolgoletnega mirovanja cen storitev in zapiranja kitajskega trga, trdi tudi Alan Perc. Ob 38-odstotni podražitvi odvoza odpadkov v mariborski občini pa računajo, da bodo od oktobra storitve Snage dražje tudi v primestnih občinah, kjer imajo koncesijo.

Ob sanaciji poslovanja, ki še zdaleč ni končana, se je lotil tudi reševanja najslabše plačanih delavcev. Mizerni prejemki so razlog za odpovedi, nove sodelavce pa je težko privabiti. "Danes imamo zadnji sestanek s sindikatom in Svetom delavcev, da tistim zaposlenim na najnižje sistemiziranih delavnih mest vsaj malenkost povišajo plače. Da pridejo do minimalne plače, pa še tisti dodatek za težke pogoje dela, npr. v sortirnici".

Sicer je v Snagi 235 zaposlenih, pogodbeno pa za čisto mesto skrbi še 45 delavcev Adecca. Slednjih naj bi do konca leta zaposlili 30. Prihodnje leto pričakujejo prihranek na račun reorganizacije, saj bodo ukinili "2 od 5 nivojev vodenja na vrhu. Se pravi pristojnosti nekaterih služb bodo padle pod direktorja".

Perc je še pojasnil, da bo poročilo zunanje revizije upravičenosti projekta sortirnica končano do 15. avgusta. Sortirnica posluje pod pričakovanji, so pa oddali vlogo za razširjeno okoljevarstveno dovoljenje, ker želijo sortirati tudi odpadno plastično embalažo, s tem pa naj bi bila zagotovljena uspešnost sortirnice. Skladno z vlogo želijo podaljšati tudi delovni čas, in sicer od 6-ih do 22-ih. Začasni direktor se na razpis za direktorja s polnim mandatom, ki še ni objavljen, ne bo prijavil, in se bo vrnil na Energetiko Maribor.