Foto: Radio Maribor/TIBERIU MARTA
Foto: Radio Maribor/TIBERIU MARTA

Opera Rigoletto Giuseppa Verdija je pretresljiva glasbena drama o razuzdanosti, spletkah, maščevalnosti in ljubezni s tragičnim koncem in že 170 let navdušuje občinstvo po svetu. V mariborski operi so zato ponosni, da lahko s to privlačno, za ustvarjalce pa zahtevno Verdijevo mojstrovino slovesno zaokrožujejo sezono.

" Rigoletto je ena najbolj dovršenih Verdijevih oper, tako po glasbeni plati kot bo libretu in psihologiji glavnih likov«, pravi umetniški direktor Simon Krečič.

Najnovejšo postavitev Rigoletta uprizarjajo v sodelovanju s priznanimi tujimi ustvarjalci. Dirigent je Francesco Rosa, režiser Pier Francesco Maestrini, znan po spektakularnih uprizoritvah, ki je tokratno sicer klasično postavitev zasnoval kot drzno, dramo.

Vlogo Gilde, Rigolettove hčerke poje priznana sopranistka Nika Gorič, Marian Pop nastopa v vlogi Rigoletta. Razuzdan vojvoda Mantovanski je Martin Sušnik, ki je na mariborskem odru v tej zahtevni vlogi debitiral že pred 10 timi leti, a izziv ni danes nič manjši. Barvite renesančne kostume je oblikoval Luca Dall'Alp, scenograf je Juan Guillermo Nova. Premiera v Veliki dvorani SNG Maribor se bo začela ob 19.30 uri. Prva ponovitev Rigoletta bo v nedeljo, nato sledijo še tri.