Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc
Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc

V mariborskem gledališču bo nocoj ob 20. uri druga dramska premiera v novi sezoni in sicer bo to predstava z naslovom Proslava, ki je nastala pod okriljem mednarodnega projekta Pristanišče sanjačev, namenjenega ozaveščanju ljudi o problematiki migracij in pomoči pri vživljanju priseljencev v nova kulturna okolja. Poleg Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je nosilec projekta, sta sodelovala še Dubrovniški poletni festival in Asociacija Kulturnova iz Novega Sada, vsak partner pa je pripravil gledališko predstavo.

Uprizoritev Proslava mariborske drame izpostavlja zgodbo iranskega študenta Navida in je ena od mnogih, ki so jih na delavnicah v Mariboru pripovedovali migranti iz različnih držav. Hrvaški dramatik Ivor Martinić je Navidovo pripoved o pobegu iz Irana in dolgem potovanju v Slovenijo dopolnil z besedilom, v katerem slika svet politike in njihove odločitve, povezane z migrantsko problematiko. "Predstava je zasnovana kot diptih in na dveh ravneh, s politično satiro v prvem delu in z osebno pripovedjo v drugem delu ponuja premislek o migrantih in njihovih tragičnih življenjskih zgodbah," pove mladi mariborski režiser Jan Krmelj.

V času, ko sta Evropa in Slovenija močno razdeljeni ob migrantski problematiki, prinaša gledališka predstava pomembno sporočilo. "Če gledališče lahko prispeva k osvetljevanju te problematike, potem je to ozaveščanje in predstava je neke vrste vest družbe," pravi dramaturg Vili Ravnjak.

Igralce je v času študija uprizoritve spremljal iranski begunec Navid, kar daje uprizoritvi dodatno težo, za igralsko ekip pa je to bila nova preizkušnja. "Izkušnja z Navidom, ki je sedel zraven nas spremljal naš študij je bila neprecenljiva. Igrati to zgodbo nekoga, ki je vse to doživel, scena mučenja, ki jo je doživel Navid, pa se nas je še posebej dotaknila," pove igralka Ksenija Mišič.

V predstavi igrajo še Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović. Avtor scenografije je Jan Krmelj, kostume in masko je oblikovala Špela Ema Veble, skladatelja sta Gašper Torkar in Julija Đorđević. Zaradi omejenega števila gledalcev v gledališki dvorani bo jutri zvečer še ena premiera.