Foto: Radio Maribor/Jaka Varmuž
Foto: Radio Maribor/Jaka Varmuž

Predstava Hiša Bernarde Alba z zgodbo o ukazovalni materi Bernardi, ki po moževi smrti v družini prevzame vlogo moškega in svojim hčeram po tradiciji zapove žalovanje in jih za več let zapre v hišo, jih nadzira in jim jemlje svobodo, odpira vprašanja današnje družbe.

"Predstava je začela nastajati še pred epidemijo, prinaša za današnji čas, ko se vsi soočamo s karanteno in krnjenem osebne svobode, zelo aktualna sporočila. Upam, da pokaže drobovje sistema, katerega del smo in nam v resnici usmerja naša življenja in kako pomembno je, da izstopimo iz tega in najdemo svojo notranjo moč, ki je v našem srcu," pove Yulia Roschina.

Predstava sicer sledi izvirniku, a je režiserka pozornost na odru prenesla na hčere in na njihov boj z moralnimi in družbenimi zakoni, tradicijo in patriarhalno avtoritarnostjo, ki jim uničuje življenje. Koreodrama, kot uprizoritev označi režiserka, pripoveduje zgodbo predvsem z gibom in glasbo, manj pa z govorjeno besedo.

V predstavi igra šest igralk, tudi članici mariborske Drame Eva Kraš in Mirjana Šajinovič. Bernardo upodablja Mojca Partljič. Avtor glasbe je Branko Rožman, koreografinja je Ana Pandur, kostume in sceno je oblikovala Vasilija Fišer.