Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V Mariboru obnavljajo nekaj javnih površin in objektov. Potem ko so gradbena dela Centra Rotovž povsem na začetku, sta v polnem teku obnovi Čeligijevega stolpa in promenade v mestnem parku. Tudi obnova Vojašniškega trga se končuje. V teku je tudi obnova mostu na Mariborski otok.

Čeligijev stolp morda nared že do poletja

560 let star Čeligijev stolp je sredi skoraj 300 tisoč evrov vredne obnove, ki je bila nujna zaradi varnosti, preprečitve nadaljnjega propadanja, pa tudi zaradi ohranitve in oživitve njegove zgodovinske vrednosti. Kot pojasnjuje Jernej Flajšman iz občinske službe za razvojne projekte, so do zdaj izvedli statično sanacijo zidu, obnovili lesene medetažne konstrukcije in odstranili dimnik. Izvesti morajo še sanacijo temeljev, uredili bodo tudi drenažo okrog objekta in okolico. Obnovo naj bi končali najkasneje do konca oktobra, morda pa že do poletja.

Promenado v mestnem parku naj bi obnovili do konca aprila

Izvajajo tudi 2 celi 8 milijona evrov vredno obnovo promenade v mestnem parku. Kot pojasnjuje Boštjan Dolenc iz občinskega Urada za komunalo, trenutno zaključujejo rušitvena dela, izvedli so strojne instalacije in uredili vodovod, trenutno pa poteka tlakovanje. Dela nadaljujejo proti zgornjemu delu promenade. Dolenc pričakuje, da bodo obnovo končali do predvidenega roka, to je do konca aprila. Isti mesec bi lahko končali tudi obnovo Vojašniškega trga, kjer je treba dokončati še spodnji del Vojašniške ulice in vhodno ploščad pred Lutkovnim gledališčem, trenutne temperature pa omogočajo tudi fugiranje položenih tlakovcev na trgu.

Most na Mariborski otok naj bi obnovili do konca maja

Obnova dotrajanega mostu na Mariborski otok je v teku, na občini pa potekajo aktivnosti tudi za delno prenovo tamkajšnjega javnega letnega kopališča. 540 tisoč evrov vredna sanacijska dela mostu obsegajo obnovo protikorozijske zaščite jeklene konstrukcije, popravilo njenih poškodovanih delov, zamenjavo lesenih podnic in vzdolžnih ter prečnih tramov, obnovo betonskih površin podpornih konstrukcij, uredili pa bodo tudi ambientalno razsvetljavo, ob tem pa postavili še potopni valj, ki bo preprečeval dostop nezaželenim vozilom. Občina je za objekt pridobila tudi stavbno pravico za obdobje 99 let, pojasnjuje Boštjan Štuhec iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor, s tem pa je občini omogočeno, da lahko most tudi obnovi. Dela bodo predvidoma končali do konca maja, pred začetkom kopališke sezone. Do takrat si na občini prizadevajo končati tudi delno obnovo edinega letnega kopališča Mariborski otok. Podžupan Samo Peter Medved pravi, da pripravljajo projektno dokumentacijo za investicijsko vzdrževanje kopališča, v teku je natečaj za novo brv do otoka. V teku je tudi javno naročilo za dobavo lesa za obnovo lesenih bazenskih ploščadi. Na občini načrtujejo še ureditev parkirišča pred otokom, tega bi radi vključili tudi v mrežo izposoje koles, pravi Medved, ki izpostavlja še prizadevanja za oživitev plovnosti na Dravi.